Gönderen Konu: Fenerbahçe Grundig ve Acıbadem Erkekler Voleybol Ligi İlk yarı Değelendirmesi  (Okunma sayısı 4428 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Cem Ağrak

  • Ziyaretçi
      2013-2014 Sezonunun ilk yarısını ligde namağlup 2. sırada tamamladık.Ligin ilk yarısını lider tamamlayan Halkbank'ı mağlup etsekde kazanılan ve kaybedilen setlere bakıldığında onların 1 puan gerisinde kaldık. Oynadığımız hiç bir hedef karşılaşmayı kaybetmedik.Bunun yanında Avrupa'da Challenge Kupası'nda son 16 takım arasına kalmayı başardık.

     Sezona Balkan Kupası maçlarıyla başlayan takımımız ilk maçını Arnavutluk’un Studenti takımıyla oynadı ve karşılaşmayı 3-0 kazandı.Ardından Sırbistan temsilcisi NIS Vojvodina’yı da 3-0 yenerek, Balkan Kupası şampiyonu oldu. Fenerbahçe Grundig bu başarısıyla CEV Challenge Kupası’na katılmaya hak kazandı.

     Challenge Kupası'nda ilk rakibimiz Anorthosis Famagusta oldu.İlk maçı kendi evimizde 3-0, deplasmanda ki maçıda 3-1 kazanan takımımız 2.tura yükseldi.Bu turda rakibimiz Politechnika Warszawska takımı oldu.Deplasmanda ki maçı 3-0 kazanan takımımız kendi evinde de 3-1 kazanarak adını 16'lı finallere yazdırmayı başardı.CEV Challenge Cup 16’lı finaller ilk maçında deplasmanda Ukrayna ekibi Lokomotiv Kharkiv ile karşılaşan Fenerbahçe Grundig maçtan 3-2 mağlup ayrıldı.Bu maçta hasta olan İvan Mijlkovic yerine genç pasör çaprazımız Metin Toy oynadı.Deplasmanda kaybettiği maçın rövanşında Fenerbahçe Grundig, Lokomotiv Kharkiv’i 3-1’le geçti ve adını CEV Challenge Cup’ta 8’li finallere yazdırdı.Fenerbahçe Grundig'in 8’li finaldeki rakibi ise Finlandiya'nın VaLePa Sastamola takımı oldu.İlk maç 14-16 Ocak 2014 tarihleri arasında bizim sahamızda oynanacak.Rövanş maçı ise 21-23 Ocak 2014 tarihleri arasında Finlandiya’da yapılacak.

     2013-2014 Sezonunun ilk yarısında ligi namağlup bitirdik. Halkbank,Arkasspor ve Ziraat Bankası'nı 3-2'lik skorlarla, Galatasaray FXTCR'yi de 3-0'lık skorla mağlup etmeyi başardık.Yani hedef maçlarda mağlubiyet almadık. Aslında hiçbir lig maçında mağlubiyet almadık . Fakat Arkas ve Ziraat maçında rakibimize verdiğimiz 2 şer setler yüzünden namağlup olarak 2nci sırada yer alıyoruz. Fakat ligde yenilmemek 3-2 bile olsa maçları kazanmak rakiplerimiz adına çok önemli bir mesaj.

      Ligin ilk yarısında yeni smaçörümüz Felipe Fonteles'ten ne yazık ki çok faydalanamadık , sezon ortasında Japonya'da düzenlenen mini dünya kupası sebebi ile Brezilya Milli takımı ile maçlara katıldığı için 4 maç kaçırdı , sonra döndükten sonra hafif bir diz sakatlığı yaşadığı için Lokomotiv Kharkiv maçında bile kendisinden faydalanamadık , liginde ikinci yarısında bir sakatlık olmadığı takdirde bizim için en önemli silahlardan birisi olmaya devam edecektir.

Bizim ile beraber diğer takımlarımızın takım bazından detaylı istatistiklerine bakacak olursak ;



Edit : Mavi ile boyalı olarak işaretli 4 adet takımımızın ligin 2nci haftasında oynadıkları maçların istatistik kağıtlarına ulaşamadım  tvf.de ne yazık ki yok , kendilerine twitter üzerinden ulaşmaya çalıştım ama nafile o yüzden o 4 takımın değerlendirirken 10 maç üzerinden hareket ettim.

En üstteki tabloda ligimizdeki 12 takımın oynadıkları bütün maçlar sonundaki toplam değerleri gözükmekte ..

       Alttaki tabloda ise takımların ortalama maç başına istatistikleri görünmekte. Bu tablodan yola çıkarak bazı yorumlarda bulunalım

        *Ufak bir fark ile olsa da ligin en iyi hücum eden takımı %54,5 ile ligin lideri Halkbank. Hemen ardından biz geliyoruz % 54,2 ile. Ligin tepesindeki Halkbank ve Fenerbahçe Grundig diğer takımlara göre daha iyi takımlar ve bunu istatistik kağıdına baktığımız zaman görüyoruz . Arkas , İbb ,Ziraat gibi 3,4,5nci sıraları alan takımlar ile hücum yüzdesi üzerinden % 3 lük fark görünüyor ki voleybol sporu için bu çok önemli bir hücum yüzde farkıdır ki sıralama ve alınan maç sonuçlarından bu anlaşılıyor.

       *Hücum hatası olarak Arkas 6,2 ile en iyi takım konumunda hemen arkasında ise Fenerbahçe Grundig ve Halkbank 6,9  ile geliyor. Dikkatimizi çeken Ziraat Bankası takımının ligde üst sıralarda olmasına rağmen yapmış olduğu 11,5 lik maç başına hata oranıdır.

     *yapılan hücum sırasında blokta kalma rakamlarına gelirsek Halkbank takımı 5,6 ile lider durumda sonrasında Arkas takımı 6,3 ile geliyor ve 3ncü olarak biz 6,5 ile geliyoruz. İleride değişeceğim bireysel performanslarda göreceğiz ki bu blokta kalma oranları biraz da manşet alma ve dolayısı ile pasör performanslarından kaynaklanıyor. Bu 3 takım arasında en çok hata ve en çok blokta kalma Fenerbahçe Grundig takımında.

       *yapılan bloklar konusunda Halkbank ile beraber kötü bir durumdayız , tabi çok iyi hücum ettiğimiz için bu konuyu türkiye liginde absorbe edebiliyoruz ama Avrupa maçlarında blok yetersizliği her iki takıma da sıkıntı yaratabilir. Bu noktada Ziraat Bankası takımı hem hücumda en çok blokta kalan takım hemde maç başına 12,3 ile en çok blok yapan takım , zaten bireysel istatistiklerde ligin blok kralı da Ziraat Bankası takımından orta oyuncu Cüneyt.

       *Servis ve hatalara gelirsek ligin en etkili servis atan takımı Fenerbahçe Grundig takımı , evet hata olarak 15,5 ile çok hata yapmışız ama hem aldığımız ace olarak 6,4 ile fark ile öndeyiz hemde çok iyi servis attığımız için rakiplerimize düşük manşet almalarına sebep oluyoruz, Halkbank takımı çok iyi servis atan oyuncuları      ( Osmany,Matey ,Dmitar, Emre ) olmasına rağmen benim beklentimin çok altında kalmışlar , Bizim çok iyi servis atmamızda Castellani'nin belli oyuncuların smaç belli oyuncuları ise float servis attırmasının rolü büyük. Ayrıca geçen sene Cev Şampiyonlar Ligi Final 4 '' En İyi Servis Atan Oyuncu'' ödülü alan Felipe Fonteles ligimizde sadece 5 maçta görev aldı. Genelinde kötü servis atan Marshall ise evrim geçirdi ve bu sene ilk devre itibari ile çok iyi servis attı.

     *Halkbank takımı hem çok iyi pasör performansı gösterip ( Raphael/Hüseyin ) hemde yüksek hücum yüzdesi ile oynadığı için kendisi en az manşet alan takım hüviyetinde , yani rakiplerine en az servis atma imkanı veren takım konumunda , sonrasında ise biz ve ufak bir fark ile İbb geliyor.

     *Voleybolun en temel ve en önemli olaylarından birisi atılan servis karşısında alınan olumlu/mükemmel manşetlerdir. Arkas ve Halkbank takımı takım halinde bizden daha iyi manşet almışlar ( smaçörleri ve liberoları ) tabi alınan iyi manşet oranları pasörlerin de işini daha çok kolaylaştırıyor , fakat Fenerbahçe Grundig takımı dünya çapında çok önemli 3 tane smaçör oyuncusu olduğu ve diğer takımlara göre orta oyuncuları ile daha az hücum etmesine rağmen hücum yüzdesinde Halkbank ile beraber ligin tepesinde. Yani normal şartlarda iyi gelen manşet sonrasında ne kadar çok orta oyuncundan hücum ederse bir takım hücum yüzdesi o kadar yükselir. biz diğer rakiplerimize göre orta oyuncularını en az kullanan takımız , manşet yüzdemiz diğer takımlara ( halkbank , ibb ve arkas) göre daha düşük keza pasör performansımızda daha düşük ama dediğim gibi Dünya çapında bir çaprazı Ivan Miljkoviç ve 2 tane çok üst düzey smaçör Marshall ve Fonteles sayesinde çok yüksek yüzde ile hücum ediyoruz .

      *Manşet hatası olarak Arkas takımından sonra ligin en iyi 2nci takımıyız manşet yüzdemiz düşük ama manşet hatası konusunda çok konsantre bir takımız .

 Kısa bir özet geçecek olursak ;

*Ligin zirvesindeki Halkbank ve Fenerbahçe Grundig takımları ile diğer takımları arasında çok ciddi bir kalite farkı var , tabi spor bu belli olmaz ama büyük olasılık ile lig finali bu iki takım arasında geçecek .
*Fenerbahçe Grundig fark yaratan 3 tane hücum oyuncusuna sahip takımın servis ve hücum yükü ağırlıklı olarak bu 3 oyuncu üzerinde .Ivan Fonteles Marshall
*Halkbank takımı sezona büyük bir yatırım yaparak girdi İtalyan devi Trentino takımınının hocası ve 4 oyuncusunu transfer etti.
Kübalı Osmany ,Bulgar Matey ,Brezilyalı Pasör Raphael ve Yunan orta ( ama burada pasör çaprazı ) Dmitar . Yerli kadrosu olarak da son derece iyiler.Sezona mutlak favori olarak girdiler ama ilk yarıdaki maçta kendi sahalarında onları 3-2 yenmemiz güzel bir ders oldu . Ligin kolay geçmeyeceğini anladılar . Bizim haricimizde Halkbank takımından 2 set alabilen başka bir takım olmadı .

*Arkas takımı ise geçen senelerin aksine küçülmeye gitti diyebiliriz , sezon öncesi Agamez yerine aldıkları Kanada Milli pasör çaprazı Gavin sataklanınca genç Fin çapraz Urpo yu transfer ettiler , geçen seneki yabancılardan Gordon takımda kaldı ve İtalya'dan urnaut u transfer ettiler. genç disiplinli iyi hocaları olan bir takım ama kaliteleri biz ve halkbankasına göre daha aşağıda.
*İbb de benim beklentimin üzerinde oynadı ve ligi Arkas ile aynı puanda bitirdi. Fena bir kadroları yok , son hafta belki de Türkiye'nin en iyi pasörü olan ama bu sezon hiçbir klüpte oynamaya Ulaş Kıyak ile anlaştılar , bakalım etkisi nasıl olacak .
*Ziraat Bankasında Genç oynucu SErhat performansı sevindirici ,Türkiye için önemli bir kazanç,bu sene kendisini toparlamış ve hem iyi yüzde ile oynuyor hemde skorer bir oyun sergiliyor ,
*Galatasaray takımı geçen senenin aksine son derece güçsüz bir durumda , bizimle oynadıkları maçta Kübalı smaçör Bell de sakatlandı. Mısırlı pasör çaprazı Ahmed'in sırtına binmiş durumdalar. durumları iyi değil .

Ligin ikinci yarısı neler getirir bilinmez ama ilk yarının bir kopyası olur , Halkbank ile İStanbul'da liderlik maçına çıkarız , Halkbank takımı herhangi bir takıma 2 set ( biz harici ) vereceğini düşünmüyorum , biz mental sorun yaşamaz isek 2 set ( Halkbank harici ) vermeyiz ,
Lİgin sonunda çok çekişmeli bir Fenerbahçe Grundig -Halkbank final serisi bekliyorum ..

İlk yarısı itibari ile ilk 6 takımdaki bireysel performanslara şöyle bir göz atalım ;

1- Manşet Oranları Liberolar ve Smaçörler ;



Osmany'nin yıllarca hakkında yanılmışım, izlediğim maçlarında etkisinde kalarak kendisini manşet konusunda sıkıntılı Matey'in ise çok daha iyi manşetçi olduğunu düşünürdüm ama geçenlerde parkedefener forumunda sohbet ettiğim Serkan kardeşim beni uyardı bende tekrar bi araştırma yaptım ve İtalya liginde iyi manşet oranları ile oynadığını fark ettim keza şu anda ligimizde en iyi manşet alan smaçör durumunda.
Fonteles 5 maç üzerinden değerlendirmek çok doğru değil tabi sezon sonu rakamlarına tekrar bi bakmak lazım , Marshall'ın da ne kadar komple bir smaçör olduğunu buradan anlıyoruz.

Libero konusunda  ne yazık ki iyi durumda değiliz , yıllardır söylerim Serkan savunması iyi olan ( Türkiye sınırları içinde tabiki )  ama manşeti standart olan bir liberodur. Avrupa için büyük düşünüyor isek Libero sorunumuzu çözmemiz lazım. Libero performansı az sonra göreceğimiz üzere pasör performansımızı da bir miltar da olsa etkiliyor. Arkas liberosu bu sene çok iyi performans gösteriyor.

2- Pasör Performansları ;



Raphael 5 maç Hüseyin 6 maç oynadı ilk yarı itibari ile . Raphael zaten kalite olarak ligin tartışmasız en iyi pasörü . Brezilya Milli takım ikinci pasörü kendisi ve çok yetenekli bir pasördür . fizili olarak dezavantajları olmasına rağmen çok zeki ve takımını hızlı oynatan köşe smaçörlerini kullanmakta üstad bir pasördür. Mustafa nın yükselen formu bu sene devam ediyor onun da şansızlığı smaçör kalitesi düştü , bizim Arslan'a gelelim kesinlikle eksiye göre çok iyi durumda , ama halen 3 smaçörün üstüne binmiş devam ediyor , bu durum ne yazık ki smaçörlerimizi yıpratıyor ve atacağı paslar nispeten tahmin edilebilir duruma geliyor. Kendisi çok şanslı ki Ivan gibi bir pasör çaprazı ile oynuyor. Ama şuna eminim ki ligin sonralarına doğru performansı daha da yükselecektir. Castellani kendis ile özel olarak ilgileniyor. Arslan 6,7 puan ve üzerine çıktığı takdirde ligi sürklase ederiz ve Cev Challenge kupasını alırız.

3 En İyi Smaçör - ( orta oyuncuları dahil etmedim ) ;



Voleybolda orta oyuncular da aslında smaçör olarak geçer ama bu kategoride köşe smaçörleri ve pasör çaprazları ile beraber değerlendirilmeleri bence  doğru değil.
Ligimizin en iyi smaçörü yani en yüksek yüzde ile hücum eden oyuncusu Ivan Miljkoviç. %57.8 gibi inanılması zor çok yüksek bir yüzde ile hücum ediyor ve ortalamada 20.3 sayı ile bu ligin maç başı ortalamada en çok sayı alan oyuncusu durumunda. Bu yüzde neden çok önemli ;
Pasör çaprazları maçlarının neredeyse yarısını 3 metre çizgisi arkasından ( pasör 2 3 4 numaraları yani önde olduğu pozisyonlarda ) hücum eder , artı Fenerbahçe takımında görece alınan kötü manşet ve daha düşük pasör performansına rağmen bu yüksek yüzde ile hücum etmesi takdirlik bir durum
İlk 10 sıra içinde zaten iki tane pasör çaprazı var diğer Halkbank çaprazı Dmitar. tabi Dimitar sadece 6 maç üzerinden değerlendirmeye girdi. Normalde en iyi smaçör değerlendirmelerinde en tepede köşe smaçörleri dediğimiz oyuncular olur. Osmany 2nci sırada , hem hücum hemde manşet performanslarını görünce ne kadar önemli bir oyuncu olduğu anlaşılıyor. Fenerbahçe takımından 3 oyuncu bu kategoride ilk 7 içinde.ve ortalama sayılara baktığımız zaman bütün yükün bu 3 oyuncunun sırtında olduğunu anlıyoruz.  Bulgar smaçör Matey Kazinski benim için ilk yarı itibari ile büyük hayal kırıklığı oldu. TAbi çok tecrübeli oyuncudur playoff zamanı mutlaka vites yükseltecektir.

4- En Skorer Oyuncu ;



Tvf sitesinde Ziraat Bankasının 1 tane maçının istatistiklerine ulaşamadığım için Serhat performansını mecburen 10 maç üzerinden değerlendirmek zorunda kaldım. İvan hasta olduğu için son maçı oynamadı maç başında sayı ortalamasında en yüksek o ama voleybolda en skorer oyuncu toplam sayı üzerinden hesaplanır o yüzden şu an için en skorer oyuncu Celitans durumunda. Marshall ve İvan bu 3ncü ve 7nci sıradalar . Sayı yükümüzün ne denli bu iki oyuncu üzerinde olduğunun en güzel kanıtı budur. Bu çok iyi bir durum değil , rakiplerin bu iki oyuncuya özellikle de İvan'a 2li hatta 3lü tedbiler almasına sebep oluyor. hücumu daha çok oyuncuya yaymamız gerekiyor

5- En İyi Blok Yapan Oyuncular ;



Ligin lideri ve nağmalup ikincisi olarak blok konusunda iyi değiliz. Tabi bunun altında birçok parametre yatıyor. Bunun biraz da çok iyi servis atma bize karşı oynayan takımlara çok fazla hücum şansı vermeme ile de alakası var ama genel itibari ile Fenerbahçe Grundig takımının en sorunlu bölgesi Libero ile beraber orta oyuncuları , tam anlamı ile ritm bulamadık Kemal de biraz kıpırdanma var ama maç maç iniş çıkışlar yaşıyor.Avrupa için kesinlikle yeterli değiller. Halkbank takımında çok ilginç büyük potansiyel Emre kötü bir sezon geçiriyor sebebi basit Emre hücum ettikçe moral bulan motive olan bir oyuncu ama bu sene Halkban takımında esas oğlan pozisyonundan çıkıp rol oyuncusu konumuna geldiği için bu kendisini çok etkiliyor.
Arkas takımındaki Milli orta oyuncu Mustafa benim standartlarıma göre çok iyi blok sezgisi olan bir orta , çok hücum etmese de oyundan küsme gibi bir derdi yok , hücum ettikçe morali artan bir oyuncudan ziyade blok yaptıkça daha çok oyuna bağlanan bir isim ( İtalyan Luca Tencati tarzı bir oyuncu ) şahsen uzun vadede takımımızda görmeyi çok isterim.

6-En İyi Servis ;




Başlamadan önce kısa bir izahatta bulunayım , Servis sırasındaki hatalara hiç girmeden sadece ace ile sonuçlanan servisler üzerinden gittim..Ahmed belki de en önemli numarası hem solak olması hemde iyi servis atmasıdır. Matey hücum performansı ve manşette ritm bulamadı ama iyi servis atıyor.
Fonteles'in sadece 5 maçta 13 ace ulaşması çok önemli . sezonun geri kalanında maç kaçırmaz ise sezon sonu bu listenin başında kesinlikle o olur.Fenerbahçe'nin başarısındaki en önemli etkenlerden biriside iyi servis atması . 3 oyuncusu yine liste başı durumunda. Ivan zaten her daim iyi servis atan oyuncudur ama Marshall bu sene muhteşem servis atıyor.


%100 sağlıklı ve doğru olmayabilir ama kendi çapımızda bir araştırma ve istatistikler ile bir Fenerbahçe Grundig ve Erkekler lig analizi yaptık , Bu yazı sırasında bana yardım eden Serdar Şirin kardeşime sonsuz teşekkür ediyorum. Gönül ister ki bu verileri Türkiye Voleybol Federasyonu'ndan almış olalım ama maç kağıtlarını doğru düzgün alamıyoruz ki bu rakamları almayı beklemek büyük hayalcilik olur.

Sakatlıksız , sahalarda ( pardon tek bir sahada)  küfürün ve olayların olmadığı !!! çekişmeli güzel bir ikinci yarı olur ve lig şampiyonu inşallah Fenerbahçe Grundig olur.
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2013, 00:28:43 Gönderen: Serdar Şirin »

Çevrimdışı Zihinbaz13

  • Üye
  • Yaş: 46
  • İleti: 961
  • Cinsiyet: Bayan
  • Atam İzindeyiz. Biz de Fenerbahçeliyiz...
Cem kardeşim ellerine yüreğine sağlık. Gerçekten çok güzel bilgilendirici bir istatistik ve değerlendirme yapmışsın. Bizim smaçörlerden pek bir sıkıntımız yok aslında şu tabloya bakarsak. Asıl sorun orta oyuncularda ve libero Serkan da . Arslan dahada iyi olacaktır buna inanıyorum lakin orta oyuncular ve libero belirsiz. Umarım bu tablolardaki yerimiz her zaman en üst sıralarda olur. Tekrar teşekkürler
Kim Yeon Koung,Fe Garay,Eda Erdem

Çevrimdışı Anka

  • Genel Moderatör
  • Üye
  • İleti: 6179

Çok güzel bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık.

Darısı bayanlar ligine de olsun.  :D

FENERBAHÇE

Çevrimdışı Rufat Sharafli

  • Üye
  • İleti: 2782
  • Cinsiyet: Bay
Abi ellerinize sağlık... muazzam olmuş.

Çevrimdışı Hakan Yaman

  • Yönetici
  • Üye
  • Yaş: 48
  • Yer: Antalya
  • İleti: 8494
  • Cinsiyet: Bay
İşte bir Cem Ağrak klasiği... Ellerine sağlık kardeşim. Her ne kadar işin istatistik yanına kafam basmasa da, sayenizde öğreneceğiz bir şeyler.

Çevrimdışı Süleyman Özgül

  • Üye
  • Yaş: 69
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay
Cem eline sağlık,olağan üstü bir çalışma olmuş.Yoksa spor akademisine girdin de tez mi hazırlıyorsun? ;)
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2013, 11:35:57 Gönderen: Süleyman Özgül »
Fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü,ne kupa büyüklüğüdür.
Onun  büyüklüğü başka büyüklüktür işte.
Adı konamaz.

Çevrimdışı Özcan Özdemir

  • Üye
  • Yaş: 42
  • Yer: Kütahya- Nazilli
  • İleti: 1647
  • Cinsiyet: Bay
    • özcanözdemir43
Servis konusunda iyiyiz ama bloklarda neredeyse hiç yokmuşuz.
Fenerbahçe'linin dostu yine bir Fenerbahçe'lidir.

Çevrimdışı tgoncu

  • Üye
  • İleti: 5

  Cem yine döktürmüşsün kardeşim.Bilen birilerinden böyle detaylı analizler okumak çok güzel.Ellerine sağlık.Birşey soracağım izin verirsen.Play off statüsünde bir değişiklik var mı bu sene?

Çevrimdışı Starefener

  • Üye
  • İleti: 18
Harika bir yazı olmuş. Bir de buna yeni transferimiz Thiago Soares hakkında bir yorum eklersen çok sevinirim.