Gönderen Konu: Dünyanın En İyi Erkek Basketbolcusu Kim?  (Okunma sayısı 22926 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tecessus

• Üye
  • Yer: İstanbul
Ynt: Dünyanın En İyi Erkek Basketbolcusu Kim?
« Yanıtla #60 : 27 Şubat 2014, 09:49:36 »
... "Allah özene bezene kusursuz bir basketbolcu yaratmış. Ama içine yürek koymamış." ..

Ben o kadar yüreksiz olduğunu düşünmesen bile, yürek ve potansiyel arasında büyük bir uçurum olduğunu düşünüyorum. Kaplan bedeninde kedi yüreği...

...LeBron benim gördüğüm en eşsiz fizik + yetenek bileşimine sahip oyuncu.. Onu herkesten farklı kılan fiziksel özellikleri var. Ancak buna sahip olmak en iyiler arasına adını yazdırmaya yetmez...

Öncelikle nba'i eskisi kadar takip etmediğimi söyleyerek başlayayım  :)

Lebron'un kendi pozisyonunda süper starlar içinde tarihteki en eşsiz fiziğe sahip olduğuna katılırım ama yetenek konusunda rakiplerinin 1 adım gerisinde olduğunu düşünüyorum. Rakiplerindeki elastikiyet ve top ile uyum Lebron' da yok. Bir ara steps yapmadan dribling yapamıyordu nerdeyse

Mental olarak da, nefret edenlerin dediği kadar kötü değil ama, büyük süper starların yanında zayıf. Kazandıkça kendine güveni geliyor ama yeterince hak edip kazanmıyor bence.
Jordan'ın bad boys ile olgunlaşması; Bird ve Magic'in birbirlerini olgunlaştırmaları ile Lebron'un olgunlaşması gündüz ile gece kadar farklı

Lebron bu başarısını, süper üçlü kadar NBA'in bugünkü haline borçlu. Hem büyük oyuncu eksikliği, (özellikle uzunlar), düşen oyuncu kalitesi (sıradan avrupalıların ortalığı sarması), hem ligin mücadele yerine show'u itekleyen tarzı.
Michael Jordan, birkaç yıl önce, şu anda oynuyor olsam her maç eski zamanlardan kat kat fazla faul çizgisine gider; hem de her maç 6 faulle dışarıda kalırım demişti.

Şu andaki durumu, zamanında Figo'nun 10 gol atamadığı ligde Ronaldo'nun 40+ gol atmasına; Fenerde kadroya girmekte zorlanacak Pedro'nun 15 gol atmasına benzetiyorum.
Fenerbahçe

Çevrimdışı Hakan Yaman

• Yönetici
  • Üye
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #61 : 27 Şubat 2014, 11:27:37 »
Ben saf yetenekten bahsetmedim zaten Hüseyin.  Saf fizikten de bahsetmedim. Fizik + yetenek bileşimi dedim. Biraz abartılı olmakla birlikte bundan 6-7 sene önce Amerikalı bir spor yazarı LeBron'un bu bileşim halini şu şekilde özetlemişti: "Karl Malone kılığına girmiş Magic Johnson..." Evet, yetenek kısmında özellikle Magic örneği abartılıydı ama bir sentez halini göstermesi açısından, zekice bir örnekti.

Çevrimdışı tecessus

• Üye
« Yanıtla #62 : 27 Şubat 2014, 11:39:07 »
Ben saf yetenekten bahsetmedim zaten Hüseyin.  Saf fizikten de bahsetmedim. Fizik + yetenek bileşimi dedim. Biraz abartılı olmakla birlikte bundan 6-7 sene önce Amerikalı bir spor yazarı LeBron'un bu bileşim halini şu şekilde özetlemişti: "Karl Malone kılığına girmiş Magic Johnson..." Evet, yetenek kısmında özellikle Magic örneği abartılıydı ama bir sentez halini göstermesi açısından, zekice bir örnekti.

Bileşim kısmında anlaşabiliriz abi ama bu devir nba için. yani bu özel bileşim, ona bu devirde eşsiz başarılar getirebilir.
Jordan Magic zamanlarında bu özel bileşim onu süper star yapabilirdi ama efsane yapmaya yeteceğinden emin değilim
Fenerbahçe

Çevrimdışı phenom_07

• Üye
« Yanıtla #63 : 27 Şubat 2014, 12:05:09 »
bir oyuncuyu oynamadığı senelerdeki basketbolla yargılamak ne derece doğru anlam veremiyorum. NBA basketbolu başka şeylere evriliyor ve elbette ki oyuncuların tarzı da bu evrime göre değişiyor. Yani Jordan 63'lü değil de 85'li olsa niye 80-90'ların basketbol tarzına uygun bir oyuncu olsun ki, elbette o da 2000'lerin oyununa uyum sağlamış bir oyuncu olurdu. Aynı şey LeBron James veya Durant içinde geçerli. Büyük bir yeteneğin var ve oyundaki en iyi isim olabilmek için oyunun evrimine uyum sağlaman gerekir.
BAK YİNE HASRETİN DÜŞTÜ İÇİMİZE
SADECE FENERBAHÇE ...

Çevrimdışı Hakan Yaman

• Yönetici
  • Üye
« Yanıtla #64 : 27 Şubat 2014, 12:49:00 »
Phenom_07'nin son dediğine genel olarak katılıyorum. Bu nedenle zaten oyuncuları değerlendirirken istatistiklerinden ziyade oyuna etkilerine bakmaktan yanayım. Çünkü rakamlar oynanan dönemin baskın karakterine göre bir kaç puanlık oynama gösterebiliyor. Modern basketbolun öncesi kabul ettiğim dönemlerde bu puan farkı çok daha büyük. Zeki Rıza Sporel bir maçta 7 gol atarmış. Onun değeri bu sayıdan değil, oynadığı dönemin oyununa hükmetmesinden gelir. Wilt'in bir maçta 100 sayı atması veya başka bir maçta tek başına 55 ribaunt çekmesi tamamen döneme özel sayısal kriterlerdir. Onların büyüklüğünü rakamlara değil, oyuna etkilerine göre değerlendirmek gerek. Nedir bu etkiler? 100 sayının karşılığı Wilt'in boyalı bölgede müthiş bir bitirici olması; 55 ribauntun karşılığı ise Wilt'in müthiş bir ribaunt canavarı olmasıdır. Sayısal değerler ise dönemin oyun tarzına göre farklılık gösterir; bu kaçınılmazdır.

Benim LeBron eleştirimin özünde bu var. Daha doğrusu eleştiri demiyeyim ama onun en iyi 4 - 5 isim arasına giremeyeceğini düşünmemin altında... Kırılgan yapısı... Mesela bahsettiğim muhteşem rakamlarına rağmen Wilt'i de bu nedenle en iyi beşe almam. Wilt'in play-off zamanlarında ortalaması korkunç derecede düşer ve final maçlarında çuvallarmış.

Yine de sapla samanın karışmaması için örnek ve kriterleri basketbolun modern zamanlarından, 70'li yıllardan itibaren almakta fayda var. Çünkü bugünün yıldızlarının saha içi karşılıklarının neredeyse tamamı 70'lerde vardı ve bugün topla yapılabilen şeylerin çoğu 70'lerin NBA'inde de yapılıyordu. Hatta daha ileri gideyim; özellikle PİVOT pozisyonunda fazlası vardı, eksiği yoktu. Bugün olan neredeyse her oyuncunun o günden bir karşılığı var ama o gün olan Kareem ve Bill Walton'ın bugün karşılığı yok. Bu anlamda (pivot pozisyonunda) tarih determinist bir ilerleme kaydetmemiş, geriye gitmiştir.

Neyse, bu konuya dair yazacaklarım en az 5 sayfa sürer. hele ana sayfa başlasın; Modern Basketbolun Miladı: 1970'li Yıllar başlıklı uzun bir yazı kaleme almak niyetindeyim kısmetse.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2014, 13:01:37 Gönderen: Hakan Yaman »

Çevrimdışı thamerist

• Üye
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #65 : 27 Şubat 2014, 13:32:39 »
Şuan için Lebron ama 2 yıl sonra Kevin Durant'in ünvanı eline geçireceği kanaatindeyim . Aralarında koskocaman 4 yıl olduğunu unutmamak lazım . Lebron James'in buralara gelip bu tecrübeleri elde etmek için 4 sene daha fazla kaybettiğini unutmamak gerek . Onu bugün NBA'in en iyi basketbolcusu yapanda o 4 yıldır . Özellikle Lebron'un bugün bu seviyelere çıkmasını sağlayan etkenlerden birininde fiziki gücü ve atletizmi olduğunu hesaba katarsak artık her geçen gün bu özelliklerininde köreleceği gerçeğinide göz önüne almak lazım . İşte bu noktadan sonra Lebron'un son yıllarda en çok geliştirdiği yönlerinden olan post up ve şutu onun zirvede ne kadar kalacağını belirleyen faktörler olacaktır .
Kevin Durant daha yolun başında . Ben bugünkü Durant'i MVP'nin en büyük adayı olmasına rağmen Lebron'un Clevland'taki yıllarına benzetiyorum . Her geçen gün oda farklı eksiklerini tamamlayacaktır . Mesela asist rakamı olsun post up oyunu olsun daha iyi olacaktır .

Uzun lafın kısası demem odur ki Lebron lige hükmeden oyuncu olarak son demlerinde 1-2 yıl sonra roller değişecek ve Durant ligi domine ederken Lebron onu yakalamaya çalışan oyuncu olacak .

Çevrimdışı Bukefalos

• Üye
  • RWB0 & SC30
« Yanıtla #66 : 27 Şubat 2014, 14:30:48 »
Miami yapısı bozulmazsa, Durant uzunca bir süre avucunu yalar bence
Ver Lester'e, yaz deftere

Çevrimdışı murat kaya

• Üye
  • Yer: EDREMİT-BALIKESİR
  • Deniz ve Sevgi Nehirin Babası
« Yanıtla #67 : 27 Şubat 2014, 14:54:36 »
Erdal Koşan...

Çoh büyüktü...

İşin şakası bence Kobedir.
HaBaBaM GüM GüM GüM

Çevrimdışı tecessus

• Üye
« Yanıtla #68 : 27 Şubat 2014, 17:11:47 »
Phenom_07'nin son dediğine genel olarak katılıyorum. Bu nedenle zaten oyuncuları değerlendirirken istatistiklerinden ziyade oyuna etkilerine bakmaktan yanayım. Çünkü rakamlar oynanan dönemin baskın karakterine göre bir kaç puanlık oynama gösterebiliyor. Modern basketbolun öncesi kabul ettiğim dönemlerde bu puan farkı çok daha büyük. Zeki Rıza Sporel bir maçta 7 gol atarmış. Onun değeri bu sayıdan değil, oynadığı dönemin oyununa hükmetmesinden gelir. Wilt'in bir maçta 100 sayı atması veya başka bir maçta tek başına 55 ribaunt çekmesi tamamen döneme özel sayısal kriterlerdir. Onların büyüklüğünü rakamlara değil, oyuna etkilerine göre değerlendirmek gerek. Nedir bu etkiler? 100 sayının karşılığı Wilt'in boyalı bölgede müthiş bir bitirici olması; 55 ribauntun karşılığı ise Wilt'in müthiş bir ribaunt canavarı olmasıdır. Sayısal değerler ise dönemin oyun tarzına göre farklılık gösterir; bu kaçınılmazdır.

Benim LeBron eleştirimin özünde bu var. Daha doğrusu eleştiri demiyeyim ama onun en iyi 4 - 5 isim arasına giremeyeceğini düşünmemin altında... Kırılgan yapısı... Mesela bahsettiğim muhteşem rakamlarına rağmen Wilt'i de bu nedenle en iyi beşe almam. Wilt'in play-off zamanlarında ortalaması korkunç derecede düşer ve final maçlarında çuvallarmış.

Yine de sapla samanın karışmaması için örnek ve kriterleri basketbolun modern zamanlarından, 70'li yıllardan itibaren almakta fayda var. Çünkü bugünün yıldızlarının saha içi karşılıklarının neredeyse tamamı 70'lerde vardı ve bugün topla yapılabilen şeylerin çoğu 70'lerin NBA'inde de yapılıyordu. Hatta daha ileri gideyim; özellikle PİVOT pozisyonunda fazlası vardı, eksiği yoktu. Bugün olan neredeyse her oyuncunun o günden bir karşılığı var ama o gün olan Kareem ve Bill Walton'ın bugün karşılığı yok. Bu anlamda (pivot pozisyonunda) tarih determinist bir ilerleme kaydetmemiş, geriye gitmiştir.

Neyse, bu konuya dair yazacaklarım en az 5 sayfa sürer. hele ana sayfa başlasın; Modern Basketbolun Miladı: 1970'li Yıllar başlıklı uzun bir yazı kaleme almak niyetindeyim kısmetse.

Phenom_07 dostumuzun yorumuna oyuncular kendi dönemlerinde sabit bırakılma şartı ile katılıbilirim. Aksi durumda kıyaslanabileceklerini düşünüyorum.
Dönemsel istatistiklere kesinlikle bakmıyorum. Sporcu meziyetlerine, oyuna etkisine ve zamanın şartlarına bakıyorum
Yani oyuncular dönemleri farklı olsa da kıyaslanabilirler.

Bazı sporcular vardır, her dönemde o döneme göre şekil bulup (gerek fiziksel, gerek oyun karakteri) adapte olabilirler ve yine aynı etkiyi yaparlar.
Bazı sporcular vardır ki, onları dönemine hakim kılan meziyetleri tam da o döneme denk gelmisinden kaynaklanmıştır

Mesela Havlicek'in bu döneme göre komik sayılabilecek bir top sürüşü var, ama döneminin topa en hakim oyuncularından biri olduğu için, bu devirde olsa zaman göre güncelleşen bir driblingi olacaktı.
Keza Oscar Robertson hakkında anlatılanları dinleyip seyretseniz hayal kırıklığına uğrarsınız, ama şu anda oynuyor olsa yine hayranlık duyulacak

İşte sahsi görüşüme göre, Lebron'u, dönemine hakim kılan meziyetlerinde, kendisi için şanslı olan bir zamana denk gelmesinin hatırı sayılır bir payı var.
Lebron'u 90'lı yıllara göre revize edip o dönemde  bir yere koyuyorum, evet yine süper star, all/star seçilen bir adam olarak görüyorum, ama şu anda yaptığı etkiyi yaptıramıyorum.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2014, 17:13:10 Gönderen: tecessus »
Fenerbahçe

Çevrimdışı tecessus

• Üye
« Yanıtla #69 : 27 Şubat 2014, 19:24:14 »
Bahsettigin kriterleri neye gore secip, karsilastirma yapiyorsunuz?  Yani secilen kriterlerde de subjektif birtakim unsurlar var.  X kisisi ile Y kisisinin kriterleri birbirinden farklilik arz ediyor bazi durumlarda.  Bu bile bu kiyas meselelerini objektif duzlemden subjektife yaklastiriyor.

Tabi ki subjektif unsurlar var, neticede kişisel yorumlar, matematik kaideleri değil.

X kişisini farklı kılan mental/fiziksel/yetenek özelliklerini zaman içinde yolculuğa çıkarmaya çalışıyorum

En önem verdiğim özellik karar verme kabiliyeti (yetenek iyi oyuncu yaparken, doğru karar verme büyük oyuncu yapar diye düşünüyorum). Karar verme kabiliyetinin dönemden bağımsız olduğunu düşünüyorum.

Karar verme kabiliyetini ikiye ayırıyorum:
Bir pozisyon anında doğaçlama karar verme özelliği (FM oynayanlar için flair özelliği)
Oyunun akışına göre bilinçli şekilde karar verme özelliği (saha görüşü, yürek vs bu duruma etki ediyor)

Fizik/yetenek özelliklerini de dönemlere uyarlamaya çalışıyorum.

Mesela Jordan'ın defansif 3 saniye kuralı olmadığı, dominant ve güçlü PF/C lerin olduğu, sertliğe daha fazla müsamaha gösterildiği ve 3 sayılık atışın az tercih edilen bir opsiyon olduğu zamanlardaki oyun karakterini günümüze uyarlıyorum kafamda (karar verme kabiliyeti ve rekabetçi ruhunu da katarak) ve Jordan'ın bu zamanda daha da iyi oynayacağı sonucuna varıyorum.

Aynısını Lebron için ters taraftan yapıyorum, ve daha kötü oynayacağı sonucuna varıyorum.

Objektif kriterler kullanmaya çalışsam da neticede kişisel yorum, tabi ki matematik değil ve subjektif tarafları var.

Mesela aynı bu uyarlama mantığı ile Kevin Durant'ın avrupa basketbolünde Michael Jordan'dan bile daha fazla etki yaratacağını düşünüyorum (final maçını MJ kazanır orası ayrı)

falan filan
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2014, 19:29:29 Gönderen: tecessus »
Fenerbahçe

Çevrimdışı Hakan Yaman

• Yönetici
  • Üye
« Yanıtla #70 : 27 Şubat 2014, 19:27:30 »
Konuyla doğrudan ilgisi yok ama aklıma gelmişken yazayım. Eski maç arşivimin 2 telebaytlık kısmını bir Harddisk'e kopyalayarak Ağustos 2013 tarihinde tecessus'e teslim etmiş bulunuyorum. Harddisk içinde 2000 sonrasının maçlarını bir yana bırakırsak; sadece 1970, 80 ve 90'lı yıllara ait 1800 (bin sekiz yüz) civarında full maç bulunmaktadır. Bunu şunun için söylüyorum: Dilediğiniz oyuncuyu karşılıklı olarak izleyip değerlendirebilirsiniz. Yani konuşulacak ve tartışılacak bir oyuncunun diskte bulunan maçlarından birisini herhangi bir video paylaşım sitesine yükleyerek değerlendirme yapabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2014, 19:28:53 Gönderen: Hakan Yaman »

Çevrimdışı Bukefalos

• Üye
  • RWB0 & SC30
« Yanıtla #71 : 09 Ocak 2015, 02:42:50 »
Miami yapısı bozulmazsa, Durant uzunca bir süre avucunu yalar bence

o sene bu sene mi acaba derken OKC playoffa giremeyecek :D
Ver Lester'e, yaz deftere

Çevrimdışı akarship

• Üye
  • Yer: Mersin-İskenderun
« Yanıtla #72 : 09 Ocak 2015, 07:00:08 »
Lebron'un ilk 4'ü şu şekilde:
1-Jordan
2-Bird
3-Magic
4-Robertson

Kareem Abduljabbarın olmadığı ilk 3-4-5 mi olur yahu, aklını peynir ekmekle mi yemiş. Jordanı da yazmasaymış olurmuş yani.