Phenom_07'nin son dediğine genel olarak katılıyorum. Bu nedenle zaten oyuncuları değerlendirirken istatistiklerinden ziyade oyuna etkilerine bakmaktan yanayım. Çünkü rakamlar oynanan dönemin baskın karakterine göre bir kaç puanlık oynama gösterebiliyor. Modern basketbolun öncesi kabul ettiğim dönemlerde bu puan farkı çok daha büyük. Zeki Rıza Sporel bir maçta 7 gol atarmış. Onun değeri bu sayıdan değil, oynadığı dönemin oyununa hükmetmesinden gelir. Wilt'in bir maçta 100 sayı atması veya başka bir maçta tek başına 55 ribaunt çekmesi tamamen döneme özel sayısal kriterlerdir. Onların büyüklüğünü rakamlara değil, oyuna etkilerine göre değerlendirmek gerek. Nedir bu etkiler? 100 sayının karşılığı Wilt'in boyalı bölgede müthiş bir bitirici olması; 55 ribauntun karşılığı ise Wilt'in müthiş bir ribaunt canavarı olmasıdır. Sayısal değerler ise dönemin oyun tarzına göre farklılık gösterir; bu kaçınılmazdır.
Benim LeBron eleştirimin özünde bu var. Daha doğrusu eleştiri demiyeyim ama onun en iyi 4 - 5 isim arasına giremeyeceğini düşünmemin altında... Kırılgan yapısı... Mesela bahsettiğim muhteşem rakamlarına rağmen Wilt'i de bu nedenle en iyi beşe almam. Wilt'in play-off zamanlarında ortalaması korkunç derecede düşer ve final maçlarında çuvallarmış.
Yine de sapla samanın karışmaması için örnek ve kriterleri basketbolun modern zamanlarından, 70'li yıllardan itibaren almakta fayda var. Çünkü bugünün yıldızlarının saha içi karşılıklarının neredeyse tamamı 70'lerde vardı ve bugün topla yapılabilen şeylerin çoğu 70'lerin NBA'inde de yapılıyordu. Hatta daha ileri gideyim; özellikle PİVOT pozisyonunda fazlası vardı, eksiği yoktu. Bugün olan neredeyse her oyuncunun o günden bir karşılığı var ama o gün olan Kareem ve Bill Walton'ın bugün karşılığı yok. Bu anlamda (pivot pozisyonunda) tarih determinist bir ilerleme kaydetmemiş, geriye gitmiştir.
Neyse, bu konuya dair yazacaklarım en az 5 sayfa sürer. hele ana sayfa başlasın; Modern Basketbolun Miladı: 1970'li Yıllar başlıklı uzun bir yazı kaleme almak niyetindeyim kısmetse.
Phenom_07 dostumuzun yorumuna oyuncular
kendi dönemlerinde sabit bırakılma şartı ile katılıbilirim. Aksi durumda kıyaslanabileceklerini düşünüyorum.
Dönemsel istatistiklere kesinlikle bakmıyorum. Sporcu meziyetlerine, oyuna etkisine ve zamanın şartlarına bakıyorum
Yani oyuncular dönemleri farklı olsa da kıyaslanabilirler.
Bazı sporcular vardır, her dönemde o döneme göre şekil bulup (gerek fiziksel, gerek oyun karakteri) adapte olabilirler ve yine aynı etkiyi yaparlar.
Bazı sporcular vardır ki, onları dönemine hakim kılan meziyetleri tam da o döneme denk gelmisinden kaynaklanmıştır
Mesela Havlicek'in bu döneme göre komik sayılabilecek bir top sürüşü var, ama döneminin topa en hakim oyuncularından biri olduğu için, bu devirde olsa zaman göre güncelleşen bir driblingi olacaktı.
Keza Oscar Robertson hakkında anlatılanları dinleyip seyretseniz hayal kırıklığına uğrarsınız, ama şu anda oynuyor olsa yine hayranlık duyulacak
İşte sahsi görüşüme göre, Lebron'u, dönemine hakim kılan meziyetlerinde, kendisi için şanslı olan bir zamana denk gelmesinin hatırı sayılır bir payı var.
Lebron'u 90'lı yıllara göre revize edip o dönemde bir yere koyuyorum, evet yine süper star, all/star seçilen bir adam olarak görüyorum, ama şu anda yaptığı etkiyi yaptıramıyorum.