Basketbol > NBA-NCAA-WNBA

NCAA

(1/40) > >>

Bogdan Bogdanovic:
NCAA'le alakalı tüm haberler ve tartışmalar ..

Stojakoviç:
Geçen gün bir yazar/yorumcu, şimdi unuttum kim olduğunu, bu seneki draftın abartıldığını ve yeni bir LeBron, Kobe veya Durant olamayacağını söyledi Parker, Randles ve de Wiggins'in.

Andrew Goudelock:
Açıkçası sezon öncesi beklentilerin yerine şuan biraz hayal kırıklığına bıraktı..

Özellikle Wiggins hakkında herkesin çok büyük şüpheleri var.

Parker'ın ise yetenek konusunda süper yıldız olarak hiç bir sıkıntısı yok ama fiziği NBA'de ne kadar uyumlu olacak büyük soru işareti.

Randles bence en garanti seçim şuanda..

Hakan Yaman:
Amerikan Kolej Basketbol Ligi’ni duymayan yoktur. Ancak NCAA oldukça sofistike bir sisteme sahip olduğu için, bu büyük organizasyon hakkında bilinmesi gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

NCAA’DE KAÇ LİG BULUNUYOR?

NCAA’de 1, 2 ve 3. ligler olmak üzere toplam üç lig bulunuyor. Ligler arasında küme düşme ya da yükselme yok. 1. ve 2. lig’de sporculara burs olanağı sağlanabiliyor. Okulların salon ve öğrenci sayısıyla, spora ayrılan bütçeler, bu liglerin belirlenmesindeki en önemli unsurlar.

TAKIM VE KONFERANS SAYISI

NCAA 1. Ligi’nde yani Division 1’da toplam 32 konferansta 341 takım bulunuyor. Bu konferanslardan en önemlileri Atlantic Coast Conference (ACC), Big 10, Big East, Big 12, South Eastern Conference (SEC) ve Pacific 10 (PAC 10).

YILLIK MAÇ PROGRAMI

NCAA’de önce normal sezon maçları oynanır, ardından konferans turnuvaları yer alır ve en son da 64 takımın katıldığı NCAA Turnuvası düzenlenir.

Takımlar normal sezonun maç programlarını en az bir yıl önceden belirliyor. Bütün takımların konferans içi fikstürü konferans yönetimince belirlenirken, konferans dışı maçlara takımların baş antrenörleri karar veriyor.

Konferans dışı maçlarda alınan her galibiyet puan durumuna etki ediyor. En önemlisi, konferans dışında kazanılan galibiyetler, NCAA Turnuvası için yapılan seçimde büyük önem taşıyor.

Puan durumunda konferans içi maçlara göre sıralama yapılıyor, eğer iki takım aynı puana sahipse, konferans dışı maçlarda elde ettikleri başarılar son durumlarını belirliyor.

NCAA’de yer alan iddialı takımlar, sezon öncesi takvimlerini belirlerken genellikle kendilerinden zayıf olan takımlarla az maç yapmayı tercih ediyorlar. Zayıf takımlarla yapılan maçların ardından sırayı orta güçteki ekiplere karşı verilen sınavlar alıyor ve böylece NCAA’in iddialı ekipleri stratejilerini şekillendiriyor. Ancak en önemli maçlar ulusal basında da ses getirebilmek adına unvan sahibi üniversitelere karşı verilen sınavlar oluyor.

Bu eşleşmelerde, küçük bir takım büyük bir takımla karşılaşacağı zaman belli başlı istisnalar yaşanabiliyor. Ses getirmek isteyen ekip, çoğu zaman resmi bir açıklama yapılmasa da, maç yapmayı kabul eden “büyükler”in masraflarını karşılıyor. Hatta bir takım haberlere göre, “küçükler”, “büyükler”i ikna edebilmek için sadece masrafları karşılayarak paçasını kurtaramıyor. Tabii ki ‘küçükler’in büyükler karşısında yenilmeyi; hatta ezilmeyi göze alarak maça çıkmak istemelerinin çok önemli bir sebebi var. O da; elde edecekleri olası bir galibiyet sayesinde, sezon boyunca ulusal basın tarafından yakın markaja alınacak olmaları.

İtibara en çok ihtiyacı olan küçükler, bu strateji doğrultusunda her sezon en azından bir kez büyük bir takımla karşılaşarak hayallerini gerçekleştirme şansını deniyor.

PLAY-OFF SİSTEMİ

Ivy League Konferansı hariç tüm konferansların kendi play-off sistemi bulunuyor. Buna göre, normal sezonun tamamlanmasının ardından her konferans kendi içindeki takım sayısına göre bir play-off sistemi belirleyip turnuva sonunda kendi şampiyonunu ilan ediyor. Play-off’ta şampiyon olan takımlar, NCAA Turnuvası’na katılmaya hak kazanıyor.

NCAA TURNUVASI NEDİR? KATILACAK TAKIMLAR NASIL SEÇİLİR?

Mart Çılgınlığı (March Madness) veya Büyük Dans (The Big Dance) olarak da bilinen NCAA Turnuvası, NCAA Birinci Ligi sezonu bittiğinde seçilen 65 takımın, tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynadığı ve sonunda NCAA şampiyonunun belirlendiği turnuva.

konferans turnuvalarında şampiyon olan 32 takım turnuvaya doğrudan katılmaya hak kazanıyor. Kalan 33 takım ise NCAA’in belirlediği bir komite tarafından belirleniyor. Bu seçimde takımlar, sezon boyunca kaydettikleri başarılar yani galibiyet yüzdeleri ve konferans dışı maçlardaki performanslarıyla kendilerinden güçlü ekipler karşısında aldıklari sonuçlar doğrultusunda değerlendiriliyor. Yani bu takımların karnelerine en ince ayrıntısına kadar bakılarak karar verilir.

Seçilen 65 takım, ‘bracket’ adıyla anılan şablona güç dengesine göre yerleştirilir. Turnuva, güç dengesindeki en zayıf iki takımın maçıyla başlar. Böylece ilk eleme gerçekleşir ve takım sayısı 64’e inmiş olur. Bu şablona göre 64 takım, 4 bölgeye ayrılır ve 16’şar takım, güç dengeleri göz önüne alınarak 4 gruba bölünür. Takım sıralaması yapılırken, bazı istatistiki veriler göz önünde bulundurulsa da, seri başlarını seçim komitesinin tercihleri belirler.

Mart Çılgınlığı’nın doruğa çıktığı an ise, Dörtlü Final’in, yani Final Four’un başladığı andır.

Kaynak: ntvmsnbc.com - Tarih: 18 Mart 2010

Bogdan Bogdanovic:
NCAA'de Gecenin Sonuçları

Iowa State:81 Kansas:92
Syracuse:67 Wake Forest:57
Arizona:60 Stanford:57
Richmond:57 Saint Louis:77
Penn State:71 Ohio State:70
Massachusetts:65 Bonaventure:78
Memphis:69 UCF:59
Northwestern:65 Wisconsin: 56

http://bit.ly/MiRkly

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git