Biraz izlediklerim biraz videolardan gördüklerim ve nba draft scout raporundaki çıkarımlar sonucu bize çok faydalı olacağını söyleyebilirim.
Draft raporunda güçlü yönlerine hız ve çabukluk, skorerliği ve skor opsiyonlarının fazlalığı, gelişime açık pasörlüğü söylenmiş. Açıkcası pas konusuna şaşırdım. Avrupada onu düşük asist rakamlarıyla gördük. Belki de oynadığı takımların kendisinden beklentisi sadece skordu. En azından setlerimizi oynayabilecek kadar saha görüşü olması önemli.
Zayıf yönlerine fiziği, pota altında bitiricilik ve topsuz savunma ve perdelere takılması denmiş.Fizik burada sorun olmaz avrupa için fiziği pek sırıtmaz. Zayıf olsa bile ezilmez fazla. Boyu 1,91 olmasına karşın kanat açıklığının 2,01 olması da avantaj. Birebir savunması iyi olarak tanımlanıyor ki buna sevindim. Kısalarımızın genelde birebirde geçilmeleri esas sorunumuz. Topsuz savunmayı reyiz döve döve yaptırır ona. Pota altı bitiricilik konusu da oyuncunun şutu olmasa ciddi sorun derdim ama şutu net olduğu için her ne kadar bir handikap olsa da öldürücü bir eksiklik değil. Zaten bu özellik Ennis'te muhtemelen daha kötü. Onun da pota altı bitiriciliği karşısına net bir uzun çıktığında oldukça zayıf görünüyordu.
Green ile ilgili en sevdiğim nokta kendi şutunu yaratıp skor bulabilmesi ve bunu yüksek yüzdeyle yapması. Avrupa basketbolunda kendi şutunu yaratıp genelde birebir oynayıp %40 seviyesinde üçlük atan pek bulunmaz. Skorerlerin verimliliği çok önemlidir ve takımın başarısını direk etkiler. Sadece birebir değil, ceza atıcısı olarak da başarılı bir şutör. Set şutorü olarak da katkı verir diye düşünüyorum. Bize gelen pek çok oyuncunun yüzdesini yükselttiğini düşünürsek daha da iyi olması muhtemel. Şut stili de rakibin onun şutunu bozmasını engelliyor. Yani günündeyse Green atacağı varsa atar. Bizde olmayan türde bir oyuncu aldık.
En büyük sorun şimdiye dek hep skorer olarak kullanılması sebebiyle şut seçiciliği konusunda takımla ayrı telden çalabilme durumu. Burada da oyuncu karakteri devreye giriyor. Kafası çalışan takımı ön planda tutan biriyse bunu da aşacağına inanıyorum.
Ennis'in sakatlığına çok üzüldük ama yerini güzel bir şekilde doldurduk diye düşünüyorum. Açıkcası F4 zamanı Green günündeyse çıkarıp masaya vurabilir. Sistem takımı da olsak bu maalesef çok önemli. Geçen sene yarı finalde Bobby bunu yaptı ve finale çıktık. İş bir yerde tıkandığında başvurabileceğimiz bir oyuncu Green. İnşallah ihtiyaç anında iyi gününde olur.