Sen demişin ki Rusyada bu ekonomik durum kötü etkiler.Ama sanki Rusya ve Çin gibi ülkelerin Sporcu yetiştirme durumları bizden çok daha iyi değilmi?
Kesinlikle bizden daha potansiyelliler. Ancak özellikle kadın basketbol Avrupa’da, WNBA pazarından ve daha çok kıta dışı (Amerikalı) oyunculardan beslendiği için mevcut ekonomik durumdan daha çok etkilenecek gibi.
Bize gelince; bizim sporcu yetiştirme potansiyelimiz çok sınırlı. Yetiştirdiğimiz de Ömer Faruk örneğindeki gibi sonuçlar veriyor. Yetiştirmeyi bırakmamalıyız tabii ama bunun, örneğin basketbolda bir potansiyel oluşturabilmesi için her yıl 10 kadar oyuncu çıkarmalıyız. Fransa, İspanya, Yunanistan, Litvanya vb bunu yapıyor. Biz bir tane yetiştirip onu da NBA’e kaptırınca kendi yaptığımız işle ilgili kafa karışıklıklarımız oluşuyor. Yetiştirici mi olmalıyız, yarışmacı mı? Basketbol federasyonunun bunla ilgili bir kararlılığı var mı, ben bilmiyorum mesela. Harun kısa başlanlığı döneminde bu kararlılığı gösterecek gibiydi ama birilerinin Hido sevdası yüzünden o proje başlamadan bitti.
Maurizio’nun yeni bir röportajı var YouTube’da… Benetton’da çalışırken alt yapıdan gelen 3 oyuncuları aynı NBA draftine girmiş. Pana EL’ye ambargo koyarken kadrolarının nüvesini hep 3-4 Yunan oyuncu oluşturuyordu.
Bizim ülke olarak böyle bir potansiyelimiz yok. Özellikle basketbolda rekabetçi seviye için tamamen dışa bağımlıyız.
Devşirme oyuncu meselesi ise yapılabiliyorsa yapılsın derim. Sonuçta sınırların kalktığı bir dünyaya doğru gidiyoruz.