Klasik gribin aşışı var bunun yok maalesef.Doğru Amerikada 9 ayda 10bin kişi hayatını kaybetmiş.Ama Conilerde yemek kültürü 0.
Klasik gribin aşısı hiçbir zaman %100 sonuç vermez. Bunlar viral hastalıklar hocam, doğrudan aşısı ya da çözümü şu an mümkün değil. Olsaydı eğer, grip diye bir hastalık olmaz, dudakta uçuk çıkmazdı. Burada beklenti, olayı doğru kavramaktan şekillenmeli. Virüsler farklı kategorideki varlıklar. Canlı kabul edilmiyorlar. Bağışıklık sisteminin virüse uygun şekilde gelişmesi ancak çözüm olabiliyor fakat hastalığı yok etmek diye birşey yok. En azından şu anki tıp alanı için bu böyle.
Ben olayı küçümsemiyorum. Marketlerin yağmalanması ya da sokakların boş olması biraz da insanların histerik halinden kaynaklanıyor. Evet her sene kalp krizinden ya da kanserden çok sayıda insan ölüyor ama bunlar toplumsal anlamda bir kıyamet senaryosu uynadıracak, histeriye yol açacak şeyler değil. Temel fark da bu. Aramızdan birçok kişi SARS'a ya da H1N1'e yakalandı çok büyük ihtimal ama ölmedi. 2 yıl içinde aynısı Covid19 için de olacak. Bu işin doğası da böyle zaten. Çoğu insan için işin bilimsel kısmını araştırmak, histerik davranmaktan daha zor geliyor. Hayatını kaybeden insanların istatistiklerine bakarsanız ya da bu virüsün bulaşıcılk ve öldürme oranına bakarsanız az çok anlaşılır.
Neyse, uzattım biraz. Herkes bildiği gibi takılmakta özgür sonuçta.