17-18 yaşlarımda iken bir amatör futbol karşılaşmasına gitmiştim. (Yaklaşık 15 yıldır futbol maçlarına gitmediğim için şimdi nasıldır çok bilmiyorum) Tribünde maç izlerken yanımda bulunan arkadaş hakeme ağza alınmayacak küfürler ediyordu. Küfür ederken de hakemin yanlış bir kararı söz konusu değildi zira o hakeme küfür etmek için oradaydı. O ağır küfürler ederken tribündeki diğer insanlar buna gülüyor ve bazı kişiler de daha ağır ve ilginç küfürlerle ona eşlik ediyordu. Bir ara tribünde bulunan birisi o kadar ilginç küfürler etmeye başladı ki insanlar adeta maçı bırakmış onun küfürlerini beklemeye başlamıştı. O küfürlerden aklımda kalan 2 tanesi:
-Ulan hakem, düdüğündeki nohutu sk..yim. / Tuvaletteki ibriğini sk.yim!
Tribünde maç izlemeye gelen insanlar bu küfürlere kahkahalarla karşılık veriyor, küfür eden de bundan cesaret alarak daha da küfürlerini çeşitlendiriyordu.
Her ne kadar belli etmesem de bu olay beni ciddi anlamda rahatsız ediyordu.
Gerek gençliğin verdiği enerji, gerek futbol zevkim nedeniyle yıllarca maçlara gittim ve üç aşağı beş yukarı benzer küfürlere her zaman şahit oldum ve her seferinde de rahatsız oldum. Ha bu arada elbette hatalı kararlarda protesto etmişimdir ve en masum hali ile "İbne hakem!" demişimdir ama anasına, bacısına, karısına, kızına asla küfür etmemiş ve onaylamamışımdır.
Diyeceğim şu.
Protestoya varım. Bir insanın başka birisi tarafından kendisine edildiğinde kabul edemeyeceği küfürler haricinde yapılan hafif küfürlere de tamam diyeyim. Ama şahsen karımı, kızımı, torunumu götürdüğüm bir ortamda ağza alınmayacak küfürlerin olmasını da asla istemem. Kaldı ki bu düşüncem yüzünden yıllardır maçlara da gitmiyorum.
4 anons konusuna gelecek olursam. Yapılan küfür ve gösterilen tepkinin dozunun ayarını bilmem lazım. Şahsen o edilen küfürler normal aile yaşantımızda bizleri rahatsız edecek türden değilse sorun değil. Ama yok duymak istemeyeceğimiz türden ise kesinlikle 4 değil 2.anons kuralı getirilmeli.
Nereye gitsem basitlik, seviyesizlik, sevgisizlik, nefret... Artık ne böyle bir dünyada yaşamak istiyorum ne de çocuklarımı ve torunlarımı yaşatmak. Ben güzellikler, huzur, hoşgörü, saygı istiyorum.
Benim düşüncem böyle