Ve 2016 Rio Olimpiyatlarında ERKEN FİNAL bu akşam 21:30'da oynanacak. Amerika ile İspanya final biletini kapmak için çarpışacak. Bu maç kesinlikle erken final diye adlandırılmayı hak ediyor.
2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatlarında finalde karşılaşan iki güçlü ekip bu defa yarı finalde rakip oldu.
Bana sorarsanız, İspanya galibiyete hiç bu kadar yakın olmamıştı. Bu sene o sene olabilir. Çünkü bu defa karşılarında gerçekten ne yaptığını, ne oynadığını bilmez, rol paylaşımı yapılmamış düzensiz bir Amerika var. 10 senede bir kış uykusuna yatan Amerika bugün bence her sonuca hazır olmalı. Haaaa, daha sonra 2026'ya kadar bir 10 sene daha maç kaybetmezler; buna şaşırmam. Ama bugün işleri zor diye tahmin ediyorum.
Yine da onların sağı solu belli olmaz. Bakarsın, turnuvanın hayal kırıklığı olan Klay Thompson tıpkı Fransa maçında olduğu gibi çıkar ve ne atarsa girer; bakarsın Avustralya maçında olduğu gibi Carmelo Anthony sahneye çıkar ve ne atarsa basket olur. Bakarsın Kevin Durant çeyrek finalde Arjantin'e oynadığı gibi oynar ve takımını alıp uçurur. Bakarsın Kyrie Irwing 2014 Dünya Kupası finalinde Sırplara yaptığının aynısını yapar ve attığı her şut basket olur. Bu saydığım ihtimaller bireysel potansiyellerle ilgili... Ama takım düzenleri ve rol paylaşımı noktasından bakınca bu İspanya kesinlikle bu Amerika'nın önünde duruyor. Bence yüzde elli bir favori onlar. Amerika'ya yüzde kırk dokuz şans veriyorum. Geçmiş turnuvalarda ben yüzde yirmiden fazla şans tanımazdım ispanya'ya... Bilen bilir.
Bir belirleyici faktör de hakem yönetimi olacak. Eğer hakemler sertliğe izin vermez ve kolay düdük çalarsa İspanya bir adım daha öne geçer. Hem bunu kullanırlar, hemde Amerika gibi fiziksel temasla savunma yapan sert bir takımın defans etkinliği yarı yarıya düşer. Ama sertliğe izin verilirse işte o zaman Amerika diğer saydığım dezavantajlarını dengeler ve savunmasıyla bir adım öne çıkabilir. Hakemlerin yönetim tarzı çok büyük rol oynayacak. Dilerim kolay ve ucuz düdüklerin çıkmadığı, fiziksel temasa olabildiğince göz yumulduğu ve İspanyol sahtekarlıklarına prim verilmediği bir maç yönetirler. Eğer kolay düdük olursa Rudy gibi Navarro gibiler her temasta kendisini yere atar.
Heyecanla bekliyoruz. Şu kadarını söyleyeyim: İddia oynasam ilk defa Amerika'yı favori göstermem. Çünkü potansiyellerinin çok altında oynuyorlar. Ama azıcık yeteneklerinin hakkını vermeye davranırlarsa her şey başka olur.
ERKEK BASKETBOL YARI FİNAL PROGRAMI:
Amerika - İspanya - 21:30 (TRT Spor)
Avustralya - Sırbistan - 01:00 (You Tube)