Bu mesajı hangi topice yazacağımı bilemedim. En sonunda buraya ekleyeyim dedim
Türkiye liginin kalitesi gitgide düşüyor. Bunun aksine İtalyan ligi ise her sene daha da kaliteli hale geliyor. Özellikle Imoco Volley bu sezon Eczacıbaşı'nı fazlasıyla zorlayacak. Eczacıbaşı as kadrosu itibariyle Imoco'dan daha iyi bir takım olsada ne derece durdurulamazlar onu antrenörleri Motta belirleyecek. Eğer takımını iyi hazırlayamazsa Imoco en küçük zaafiyeti bile kendi lehine çevirebilecek bir ekip. Tarihin görmüş olduğu en komple smaçörlerden Sokolova ve Osmokrovic'e sahip Fenerbahçe'nin CL yi Vakıfbank'a kaptırışı unutulmamalı.
Motta bu sezon CL yi alamazsa bu onun için müthiş bir başarısızlık olacak. Bence herşey kendi elinde. En başta ifade ettiğim gibi ligin kalitesinde düşme var. Bu da Eczacıbaşı'nın test edici-yıpratıcı maç yapamamasına sebep oluyor. En zorlandıkları düşünülen Fenerbahçe maçında bile kendilerini test edemediler. Fenerbahçe o kadar sakar ve hataya açık bir takım ki Eczacıbası'ndan ziyade Fenerbahçe kendi kendini yendi. Adeta sen oynama ben hem oynarım hem yenilirim dedi.
Motta'nın sıradışı birşeyler yapması lazım. Olası Imoco eşleşmesine kadar herşeyin iyi gitmemesi lazım. Evet yanlış okumadınız. Herşeyin iyi gitmemesi lazım. Takımına kendisi tarafından oluşturulmuş yapay problemler çıkartmalı. Bazı maçlarda takımının kazanmasını güçleştirecek hamleler yaparak kaos ortamında oyuncularına "bi görün bakalım" mesajı vermeli. Bu tip akıl oyunları, sezon sonunda ki kritik maçlarda yaşanabilecek olası tıkanmalar karşısında takımın kendi çözümlerini üretmesi açısından oldukça etkili bir prova olacaktır. Kısacası Motta kazanmaktan daha çok, takımının bağışıklık sistemini güçlendirmeye odaklanmalı.
Eczacıbaşı hakkında diyeceklerim bu kadar. Madem yazmaya başladık buradan devam edeyim. Bu sefer ki daha başka bir konu.
Ne zamandan beri hep aklımdadır. Tıpkı futbol menajerde ki gibi bir voleybolcu değerlendirme profili çıkartmak. Hal böyle iken de kendi çapımda birkaç değerlendirme yaptım. Mesela geçen sezon voleybolu bırakan Gözde ve bu sezon bize katılan Bricio'nun profillleri... Buraya da ekleyeyim ki ne ifade etmek istediğim az çok anlaşılsın. Tabi itibar edip etmemek değerli okuyuculara kalmış birşey çünkü değerlendirmeler büyük oranda gözlem odaklı.
Profilleri yazmadan önce;
Oyuncuyu 3 ana başlıkta (Teknik-Mental-Fizik) yer alan çeşitli parametrelerle değerlendirdim. Bunlardan özellikle mental ve fizik kısımlarında ki etkenleri açıklamak gerekir düşüncesindeyim.(zaten fm için düzenlenen açıklamalarla hemen hemen aynı) Teknik kısımda yer alan özelliklerin ne anlama geldiğini zaten birçoğumuz biliyor. O yüzden ayrıyeten bir açıklamaya gerek duymuyorum.
O zaman hadi işe koyulalım
Voleybolcuları değerlendirdiğim mevcut özelliklerin bazıları "sabit" bazıları "değişken" olarak tanımlanır. Sabit özellikler genelde bireye özgü doğal (doğuştan gelen) özelliklerdir. Değişken özellikler ise antrenmanlar sayesinde geliştirilebilirler. Özellikle teknik ve fiziksel özellikler değişken ağırlıklıdır. Mental,Fiziksel veya teknik özellikler doğrudan birbirini etkileyebilirler. Ör: Önsezi-Defans
Şimdi mental ve fiziksel bazı etkenlerin açıklamalarına bakalım.
Takım Oyunu: Oyuncunun taktiksel talimatları ne kadar iyi takip ettiği, uyguladığı ve takım arkadaşlarıyla saha içi uyumunu yansıtır.
Pozisyon Alma: Pozisyon alma, bir oyuncunun bir pozisyonu okuma ve gelişen pozisyonda kendine mümkün olan en iyi şekilde pozisyon aldırma yeteneğidir.
Kararlılık-azim: Gayeye ulaşma bağlılığı.
Önsezi: Bir oyuncunun bir olayı ne kadar iyi kestirip (tahmin edip) tepki verdiğidir. Burada bir oyuncu yüksek özelliğe sahipse eğer oyunu iyi okuyabilir ve durumlara diğerlerinden daha çabuk (hızlı) tepki verebilir.
Konsantrasyon: Bu, bir oyuncunun olaydan olaya dayanarak konsantrasyonunu yansıtır. Burada yüksek derece; oyuncu daha güçlü ve uzun konsantre olabilir anlamına gelir ve oyunun sonlarındaki olaylara tepki vermesinin başlardaki kadar iyi olması mümkün olacaktır. Daha düşük konsantrasyonun oyuncularda odaklanma kaybına ve belki de maçın kritik dakikalarında hatalar yapmalarına yol açtığı görülür.
Liderlik: Oyuncunun olayları veya diğer oyuncuları etkileme yeteneğidir. Yüksek liderliğe sahip bir oyuncu, işlerin kötüye gittiği anlarda takımının mental ve oyun disiplini anlamında ayakta kalmasına öncülük eder.
Vücut Zindeliği: Bir oyuncunun standart-temel kondisyon seviyesinin nasıl olduğudur. Belirgin derecede yorulmadan önce ne kadar sayıda maçta tam kapasiteli fiziksel yeterlilik gösterebileceğini ve sakatlığa yatkınlığını etkiler. Mesela Megan Hodge bu konuda maalesef yetersiz.
Güç: Bir oyuncunun bir rakibe karşı kendisine avantaj sağlayacak fiziksel gücünü kullanma yeteneğidir.
Çeviklik: Çeviklik, bir oyuncunun değişen hızlarla farklı yönlere ne kadar iyi hareket edebileceğini yansıtır (ani dönüşler, ani duruşlar gibi).
Dayanıklılık: Dayanıklılık bir oyuncunun bir maçta uzun bir süre için yüksek düzeyde fiziksel aktiviteye dayanabilme yeteneğidir.
Ve sonunda
puanlamalara geçmek gerekirse, (en yüksek puan
20 en düşük puan ise
1)
Gözde Kırdar:Teknik-Blok 15
-Servis 15
-Manşet 17
-Hücum-top öldürme 16
-Defans(arka alan,bloktan seken,dublaj) 18
-Defanstan çıkıp pasörle buluşmayan ortada ki topları paslama yeteneği 14
-Kötü pas ve zor pozisyonda top öldürme 14
Mental-Kararlılık 18
-Konsantrasyon 18
-Önsezi-oyun zekası 17
-Liderlik 19
-Pozisyon alma 17
-Soğukkanlılık 16
-Takım oyunu 18
Fizik-Vücut zindeliği 17
-Zıplama 18
-Güç 17
-Çeviklik 18
-Dayanıklılık 17
Samantha Bricio:Teknik-Blok 14
-Servis 18
-Manşet 15
-Hücum-top öldürme 16
-Defans(arka alan,bloktan seken,dublaj) 16
-Defanstan çıkıp pasörle buluşmayan ortada ki topları paslama yeteneği 14
-Kötü pas ve zor pozisyonda top öldürme 14
Mental-Kararlılık 14
-Konsantrasyon 12
-Önsezi-oyun zekası 14
-Liderlik 9
-Pozisyon alma 16
-Soğukkanlılık 13
-Takım oyunu 17
Fizik-Vücut zindeliği 15
-Zıplama 17
-Güç 15
-Çeviklik 17
-Dayanıklılık 15