Ben yorgunluğun mesele olduğuna inanmıyorum. Günümüz şartlarında, hele de Obradovic gibi Dünya'daki en iyi koçlardan birisinin oyunculara hangi fikstüre göre, nasıl fiziksel yükleme yapacağını bilmediğini düşünmek ne kadar saçmaysa eldeki kadroya göre rotasyonu ayarlayamayacağını düşünmek de o kadar saçma.
Belki NBA analojisi yapmak çok doğru değil gibi görünebilir fakat sonuç itibariyle oradaki fiziksel çalışmalarla senede 100 maç çıkarabiliyor oyuncular ve bunun 70-80 maçlık bir versiyonunu da burası için düşünebiliriz. Oradaki yıldız oyuncular, final oynayan bir takımda ortalama 35dk üzerini çıkarabiliyorsa buradaki oyuncuların da yoğun trafikte ortalama 30dk çıkarabileceğini düşünmek zorlama olmuyor. Kaldı ki 48dk'lık bir maç için takımların çoğunda 9-10 kişilik rotasyonlar var. Bizim için de 8-9 oyunculu bir rotasyon olması gayet normal.
Dünya üzerinde hiçbir takım yok ki kilit oyuncusu sakatlanınca yerine onu aratmayacak seviyede bir rotasyon oyuncusu yerleştirebilsin.
Bu tespitleri ışığında şunu söyleyebilirim ki hazırlık döneminde gerçekleştirilen çalışmaların meyvesi şu an değil, Nisan geldiğinde toplanmaya başlanacak. Uzun vadeli olmadığı sürece sakatlık kısmı da çok problem değil ancak ciddi sakatlık olayı ön görülebilir bir durum olmadığı için "Ya sakatlık olursa" şiarından hareketle oyuncu alınamaz. Ya da şöyle söyleyeyim, bu mantıkla üst seviye oyuncuya gidilemez. Tabii ki işin içine bütçe, koç mentalitesi gibi unsurlar da eklenince değişken sayısı çok fazla ancak neticede biz koçun tarzını yeni görmüyoruz, yeni anlamıyoruz. Eh, direk olarak "Ben Obradovic'e güvenmiyorum" diyecek kişi de olmadığına göre bu, diğrelerinden farklı "ilk" sezonu nasıl işleyeceğini de bir görmek lazım. Zira hata yapsa bile kendisinin hatada ısrarcı olmadığını biliyoruz. Üstelik her daim bir B-C planı vardır. Kaldı ki hata yapmak herkese mahsus olsa da O, bu konunun da minimumlarında dolaşır her daim.
Bir başka meseleyse Fenerbahçelinin bazı hususları saplantıya dönüştürme adetinde gizli. Futboldaki yıllarca süren "yırtıcı forvet", "pivot santrfor", "yaratıcı 10 numara" saplantıları gibi bir hale doğru gidiyor bu "rotasyon dar, yorgunluk var" olayı. Bence biraz daha sakin kalmak lazım bu hususlarda da. Başka konuları düşünelim; misal, "Ali Koç'un başkan olduğu, Obradovic'in devam ettiği, mümkünse Ersun Yanal'ın futbolun başında olduğu günler nasıl olur?" gibi.