Bu sene dikkatimi birsey cekiyor ... gecen sene yabanci kurali gelince herkes agladi ...
Turk basketbolu bitti vs.... oyuncular sure alamiyor dendi... su dendi bu dendi ...
Ama bu sene sadece umut vadeden ve ugrasanlar sure aldigindan olsa gerek, daha iyi turk oyuncular piyasada kalmis gibi ...
Bir kac sene icinde bence bu kararin faydasini gorecegiz... Oyuncular icin daha mucadeleci bir ortam oldu ve bosveremiyorlar....
Can Maxim bence en net ornegi.... hatta Berkay, Emircan ve Okben de...
Balkan ülkelerinden çıkan oyuncuların deli gibi çalışkan ve disiplinli olmasını ben hep şuna bağlıyorum kendimce, çoğunun başka şansı yok. Basketboldan hayatlarını kazanamazlarsa, ki yerel liglerde kaç paraya oynadıkları malum, zor bir hayatları oluyor.
Bizde ise yakın zamana kadar durum gayet rahattı, en disiplinsiz oyuncu bile nispeten iyi şut atıyor veya boyu 2 metreyi geçiyorsa yılda birkaç 100bin euroya oynuyordu. Şu anda durum değişti ve değişmeye devam ediyor. Artık iyi takımlarda ve Euroleague'de oynamak, çok para ve şöhret kazanmak isteyen oyuncular için yetenek yetmiyor, çok çalışmak gerekiyor. Bu da iyi bir şey bence, regüle edilmiş rekabet hemen her zaman başarıyı ve ilerlemeyi getirir. Menajerlere ve eski kafalı dinozorlara aldırış edilmezse, yabancı kuralında geri adım atılmazsa, hem kulüpler hem de milli takım ileri gidecektir.
Bu arada hala altyapı yönetimi konusunda mentalite olarak eksiklerimiz var, onlar da düzelse keşke. Örnek olarak şunu söyleyeyim, ayıla bayıla izlediğimiz Doncic bu yaz boyu Amerika'da özel kamplarda çalışırken, Furkan Korkmaz çalışmak bir yana dinlenmeden 3 ayrı milli takım turnuvasına katıldı. Kendi lisesi bile Efes onun lise turnuvasına katılmasına izin vermedi diye Efes'e dava açmış. Altyapılarda çoğu şeyde olduğu gibi başarı endeksli değil, oyuncu gelişimi odaklı olmalıyız; tabii ki kulüplerin yatırımının oyuncu NBA'e gidince boşa gitmesine engel olmak kaydıyla.
P.S. Yukarıda yazdığım Furkan konusunu nerede okuduğumu unuttum kaynak veremiyorum maalesef.