Iste bir iddiada bulunurken, bunun gibi objektif olgulardan hareket ederek analiz yapmak onemli. Gayet kisa ve oz bicimde, argumanini teyit edilebilir olgularla desteklemis. Son 5 senenin 4'unde sezon MVP'si olup, sampiyonluklar kazanan bir oyuncunun bu iddiada bulunmasi gayet normaldir.
İddia da bulunması normal ona bir şey diyemem. Ama bana göre hak etmiyor.
Çünkü;
O liste de bulunan yada girmeye aday kişilerin hangisi şampiyonluk kazanmak neden başka bir süper starın takımına gitti?
Bakın neden başka süper starlarla oynadı demiyorum. Tarih te yukarıda saydığımız yada saymadığımız bir çok büyük oyuncu yanlarında süper starlarla oynadı ancak başka bir süper starın takımının yanına gitmediler.
Magic, Jordan yada Bird hiç biri şampiyonluk için başka bir takımın yıldızının yanına gitmedi. Yıldızlar ona geldi.
Bu bence LeBron kariyerinin her zaman en büyük eksisi olacak.
İkinci bir nokta;
Katılırsınız yada katılmazsanız ama NBA tarihinin en vasat ve en az süper starlarının bulunduğu bir dönemden geçiyoruz.
James 4 MVP ödülünü de şampiyonluklarını da hak ederek kazandı ama neredeyse rakibi yoktu. James'ın yükseldiği yıllarda Kobe en iyi zamanlarını geri de bıraktı. O çok övülen 2003 tayfasında en iyi 4 oyuncudan ikisi LeBron la aynı takımda yer aldıkları için zaten şanslarını kaybetti. Carmelo desen yetenekleri bana göre LeBron'dan da iyi bir oyuncu ancak mental olarak süper star yada efsane seviyesine bir türlü gelemiyor.
Onun dışında 2003 draftından sonrasına bakıyorsun iyi oyuncular hep var. Ama hiç biri onun seviyesine çıkamadı. Rose sakatlıklara yem oldu. Durant desen daha bu sene kendisi bu seviyeye soktu. (Daha öncesinde bu seviye ye yakındı ancak kendini bu sene kanıtladı süper star olarak. Efsane olabilmesi için ise tabiiki playofflarda görmemiz gerek)
Onun dışında Curry'ı bir kenara bakıyorum şuan süper yıldız denilen bir çok oyuncu kendini kanıtlamamış yetenekli oyuncu sürüsü.
Allah aşkına koskaca NBA'ın en pivotu kim dendiğinde 5 yıldır Howard denmek zorunda kalıyordu.
LeBron bir 80-90'larda oynasa bir Bad Boys'u görse, bir Magic ile bir Bird ile mücadele etse, Hakeem, Mourning, Shaq, Jabbar, Erving gibi inanılmaz pivotlarla karşı karşıya kalsa, bunları yapabilecek miydi? Malone-Stockton-Barkley i bile görmedi. Jordan'ı hiç katmıyorum bile..
Kidd, Garnett, Nash, Duncan gibi oyuncuların ise yaşı gereği düşüş zamanlarında karşıya karşıya geldi. 2001'de tek başına NBA finali yapan bir Iverson'ın en iyi zamanları yada T-MAC ile Carter'ın en iyi zamanlarında bile yoktu.
LeBron çok çok iyi bir oyuncu ama kesinlikle çok şanslı da bir oyuncu NBA'ın en kofti zamanında en iyi zamanlarını yaşıyor.
Aslında bakarsanız bu onun kişisel gelişimi için de çok kötü bir nokta..
Jordan'ı Jordan yapan rakipleriydi.
Toparlarsak James gerçekten özel bir oyuncu ama benim kendi görüşüm kariyeri bittiğinde bile ilk 4'de yer alması mümkün değil. En azından kendi listemde.