Saras Jasikevičius – Cedi Osman Uyumu (9,5/10)
Bana göre Cedi Osman, Saras'ın sistemine en uygun kanat oyuncularından biri olabilir.
Saras'ın basketbolunda kanatlardan beklenen; topsuz hareketlilik, doğru zamanda kat etmek, savunma disiplini, doğru şut seçimi ve takım oyununa bağlılıktır. Cedi'nin en güçlü yönleri de tam olarak bunlar. Özellikle backdoor cut'ları, geçiş hücumundaki etkinliği ve yardım savunması, Saras'ın düzeninde önemli bir değer yaratabilir.
Savunmada ise Cedi'nin 2 ve 3 numaraları rahat savunabilmesi, gerektiğinde 4 numaraya karşı da ayakta kalabilmesi, Saras'ın agresif ve disiplinli savunma anlayışına uyum sağlamasını kolaylaştırabilir.
Tek soru işareti, Cedi'nin bire birden sürekli skor üreten bir kanat olmaması. Ancak Saras'ın hücum sistemi zaten izolasyondan çok set organizasyonu ve doğru karar üzerine kurulu olduğu için bu eksiğin etkisi sınırlı kalabilir.
Sonuç olarak Cedi, Saras'ın takımında muhtemelen ikinci veya üçüncü hücum opsiyonu olur; açık şutları değerlendiren, topsuz hareketleriyle savunmayı cezalandıran ve savunmada güven veren çok değerli bir tamamlayıcı oyuncu rolünü üstlenebilir. Kısacası bu birlikteliğin teknik uyumu bence oldukça yüksek olurdu.
Öte yandan bu role, yani tamamlayıcı oyuncu rolüne, bir takımın ayıracağı bütçeyle Fenerbahçe basketbol organizasyonunun ayıracağı bütçe arasında dağlar kadar fark olabileceğini sanıyorum. Biz bu role max 2,0 - 2,2 mio USD ayırırız sanıyorum. Ancak buna ek olarak yerli olmasının da bir artısı olması hasebiyle +500 K USD etkisini de hesaba katmak lazım. O halde 2,5 - 3,0 arası bir rakama kapısı çalınabilir.
Rakipler paralı, ama organizasyon olarak bizim kadar iyi değiller. Bakalım, sonucu göreceğiz...