Gönderen Konu: Fenerbahçe / Basketbol Transfer Dosyası (Kasım 2013 - Aralık 2015)  (Okunma sayısı 5506384 defa)

0 Üye ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fbkolik

• Ziyaretçi
Ynt: Fenerbahçe Ülker Transfer Dosyası
« Yanıtla #12585 : 01 Kasım 2014, 02:18:58 »
Yav yasin 22; daha ne gordun de, bu kadar sikinti yaptin? :)  Varoluscu felsefe vardir, oradaki gibi bunalim bir psikolojiye baglamissin.  Neden bilmiyorum :)  Bu kadar takma kafani; cok sukur saglikliyiz.  Yasinin genc olmasi kotu bir sey degil bu arada.  Ona takilanlar oluyor, nedense...  Biz ve bizden onceki jenerasyonlar neler gorduk?  4 sene ne ki?  Hadi 4 seneyi alalim, onda da Obradovic'in gelisi 1.5 sene bile olmadi.  Ayri hocalari ayni sistem dahilinde degerlendirmemek lazim.  Ne dersin?
Valla Besim abi,3 tane futbolda son hafta verilen şampiyonluklar,Zico'nun ilk senesinde uefa kupasını alabilecek durumdayken Az Alkmar'dan son 10 dakika 2 gol yiyip elenmemiz,erkek basketbol zaten malum,bayan basketbolda geçen sene,voleybolda Vakıfbank maçları.Çok da mutlu olduğum,çok da sevinçten ağladığım anlar da oldu.Belki de hem en mutlu olduğumuz hem en çok üzüldüğümüz dönemi gördüm,bilmiyorum,sen daha iyi bilirsin :) Aslında sıkıntı yaptığım da söylenemez,Obradovic hakkında da çok fazla birşey söylemedim ama bunun nedeni Obradovic'i suçsuz bulduğum için değil,bu adam basketbolun efsanesi,bir gün bizi haksız çıkarabilir düşüncesi,yoksa eleştirilere genel olarak ben de katılıyorum.Obradovic'in daha önceki çalıştırdığı takımlarda oynattığı basketboldan,aldığı oyunculardan,başarılı olduğu sistemden 180 derece sapmayla farklı şeyleri bizim takımda denemesi,piyangonun her zaman olduğu gibi bize vurması beni üzüyor.Geçen sene ilk senesi diyip kimse hiçbir şey demedi ama Obradovic bu sene de maalesef çok fazla şaşırtıyor bizi.Bizim bildiğimiz Obradovic oynatan guard alır diyoruz almıyor,Vesely'i 5 kullanır diyoruz 4 kullanıyor,Oğuz tipinde oyuncuları 5 dakikadan fazla oynatmaz diyoruz bir bakmışız as oyuncumuz Oğuz oluyor.Çok fazla şaşırtıyor açıkçası,Obradovic'e hala güveniyorum ama artık bildiğimiz Obradovic'e dönse çok iyi olacak,yoksa yine olan taraftara olacak.
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2014, 02:23:55 Gönderen: fbkolik »

Çevrimdışı Besim

• Üye
  • Yer: Londra
« Yanıtla #12586 : 01 Kasım 2014, 02:23:07 »
Valla Besim abi,3 tane futbolda son hafta verilen şampiyonluklar,Zico'nun ilk senesinde uefa kupasını alabilecek durumdayken Az Alkmar'dan son 10 dakika 2 gol yiyip elenmemiz,erkek basketbol zaten malum,bayan basketbolda geçen sene,voleybolda Vakıfbank maçları.Çok da mutlu olduğum,çok da sevinçten ağladığım anlar da oldu.Belki de hem en mutlu olduğumuz hem en çok üzüldüğümüz dönemi gördüm,bilmiyorum,sen daha iyi bilirsin :) Aslında sıkıntı yaptığım da söylenemez,Obradovic hakkında da çok fazla söylemedim ama bunun nedeni Obradovic'i suçsuz bulduğum için değil,bu adam basketbolun efsanesi,bir gün bizi haksız çıkarabilir düşüncesi,yoksa eleştirilere genel olarak ben de katılıyorum.Obradovic'in daha önceki çalıştırdığı takımlarda oynattığı basketboldan,aldığı oyunculardan,başarılı olduğu sistemden 180 derece sapmayla farklı şeyleri bizim takımda denemesi,piyangonun her zaman olduğu gibi bize vurması beni üzüyor.Geçen sene ilk senesi diyip kimse hiçbir şey demedi ama Obradovic bu sene de maalesef çok fazla şaşırtıyor bizi.Bizim bildiğimiz Obradovic oynatan guard alır diyoruz almıyor,Vesely'i 5 kullanır diyoruz 4 kullanıyor,Oğuz tipinde oyuncuları 5 dakikadan fazla oynatmaz diyoruz bir bakmışız as oyuncumuz Oğuz oluyor.Çok fazla şaşırtıyor açıkçası,Obradovic'e hala güveniyorum ama artık bildiğimiz Obradovic'e dönse çok iyi olacak,yoksa yine olan taraftara olacak.

Avrupa Basketbolu'nda ciddi bir yapisal degisim var.  Bazi arkadaslar detayli bicimde inceledi.  Obradovic'in icine girdigi degisimin nedeni bu olabilir.  Bu noktada sabrin onemi daha da one cikiyor.  Oturtmaya calistigi sistemi becerebilirsek, bu donusumde ust noktalara gelebiliriz.  Obradovic'i gondereceksek de sabredip gonderelim ki gittiginde en azindan oturmus bazi taslar kalsin. 

fbkolik

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12587 : 01 Kasım 2014, 02:47:12 »
Avrupa Basketbolu'nda ciddi bir yapisal degisim var.  Bazi arkadaslar detayli bicimde inceledi.  Obradovic'in icine girdigi degisimin nedeni bu olabilir.  Bu noktada sabrin onemi daha da one cikiyor.  Oturtmaya calistigi sistemi becerebilirsek, bu donusumde ust noktalara gelebiliriz.  Obradovic'i gondereceksek de sabredip gonderelim ki gittiginde en azindan oturmus bazi taslar kalsin.
Abi ya oyuncuya göre sistem yapılmalı,ya da sisteme göre oyuncu almalı.Biz ne oyuncuya göre sistem yapıyoruz ne sisteme göre oyuncu alıyoruz,devenin "Nerem doğru ki" sözü maalesef bize uyuyor.Basketboldaki değişimde switch yapan takım yok,bir tek biz yapıyoruz,hadi yaptık diyelim bari ona göre oyuncu al,bir tek Vesely ve Bjelica uyabilir bu switche,Zoriclerle,Oğuz Savaşlarla swicth yapmaya çalışıyorsun,daha fiziğinden dolayı oyun kurucu tutmakta zorlanan Goudelock pivotla baş başa kalıyor,sonra da hücum ribaundlarında sıkıntı çekiyoruz diyorsun,pota altında Goudelock ile rakip takımın pivotu kalırsa çekersin tabi.3 tane üst düzey 2 numara alıyorsun ama oyun kurucu ve pivotsuz yola çıkıyorsun.Sonra da en baştaki "Neremiz doğru ki" noktasına geliyoruz.Bir sistemimiz yokki şu an Besim abi bizim.Sonra da loser diyorlar,dünyanın hiçbir kulübü loser değildir,takımınızdaki oyuncular,takıma transfer ettiğiniz oyuncular sizi kaybeden yapar.Bir sınava çalışıp 0 aldıysan bir sonraki sınavda farklı birşeyler yapma ihtiyacı hissedersin,çalışma stilini değiştirirsin.Biz 4 senedir "Oley 0 almışım dur bir daha alıyım" diyoruz,eksiklerimizi görmezden geliyoruz,başarısız olduğumuz noktaları düzeltme yoluna gitmiyoruz,hem de bu bütçeye rağmen.Şu durumda da Obradovic değil gökten peygamber inip gelse eleştirilir abi.

Neyse,artık ben yatıyorum,saat çok geç olmuş,iyi geceler cümleten :)
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2014, 02:48:21 Gönderen: fbkolik »

Çevrimdışı Besim

• Üye
« Yanıtla #12588 : 01 Kasım 2014, 02:54:26 »
Abi ya oyuncuya göre sistem yapılmalı,ya da sisteme göre oyuncu almalı.Biz ne oyuncuya göre sistem yapıyoruz ne sisteme göre oyuncu alıyoruz,devenin "Nerem doğru ki" sözü maalesef bize uyuyor.Basketboldaki değişimde switch yapan takım yok,bir tek biz yapıyoruz,hadi yaptık diyelim bari ona göre oyuncu al,bir tek Vesely ve Bjelica uyabilir bu switche,Zoriclerle,Oğuz Savaşlarla swicth yapmaya çalışıyorsun,daha fiziğinden dolayı oyun kurucu tutmakta zorlanan Goudelock pivotla baş başa kalıyor,sonra da hücum ribaundlarında sıkıntı çekiyoruz diyorsun,pota altında Goudelock ile rakip takımın pivotu kalırsa çekersin tabi.3 tane üst düzey 2 numara alıyorsun ama oyun kurucu ve pivotsuz yola çıkıyorsun.Sonra da en baştaki "Neremiz doğru ki" noktasına geliyoruz.Bir sistemimiz yokki şu an Besim abi bizim.Sonra da loser diyorlar,dünyanın hiçbir kulübü loser değildir,takımınızdaki oyuncular,takıma transfer ettiğiniz oyuncular sizi kaybeden yapar.Bir sınava çalışıp 0 aldıysan bir sonraki sınavda farklı birşeyler yapma ihtiyacı hissedersin,çalışma stilini değiştirirsin.Biz 4 senedir "Oley 0 almışım dur bir daha alıyım" diyoruz,eksiklerimizi görmezden geliyoruz,başarısız olduğumuz noktaları düzeltme yoluna gitmiyoruz,hem de bu bütçeye rağmen.Şu durumda da Obradovic değil gökten peygamber inip gelse eleştirilir abi.

Neyse,artık ben yatıyorum,saat çok geç olmuş,iyi geceler cümleten :)

Ben de yatiyorum valla.  Artik okudugumu da anlamiyorum :)  Iyi geceler!

Çevrimdışı tiyofencenk

• Üye
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12589 : 01 Kasım 2014, 07:05:14 »
takımda kimin ne oynadığı belli değil, 2 den 1 e devşirmelerle kadro şişkin en iyi uzunumuz oğuz iken f4 hayal . Gittiği her takımda finalleri görmüş koç için bu bütçeyle buraları istemek bizim hakkımızdır. Kültür işini abartmaya gerek yok . 1 ve 5 numara lazım bu takıma, gene de roller oturmuyorsa reise sorarız illaki. hickmann aşırı şişirdi o bölgeyi açık net .
Koydum Sevinçleri önüme, baktım hepsi Fenerbahçem

active

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12590 : 01 Kasım 2014, 07:37:26 »
Huertel gelirse takımı ucurur diyen kac kisi var?FB Ulker kadro kalitesi olarak Panathinakos'dan cok daha ustun ama hadi kulturumuz yok yenildik.Kulturumuz olusmadı,takım kaynasmadı,roller oturmadı,savunma olmadı.Tamam yenildik ona da birsey diyen yok.Ama 2 yıldır fark yiyor.Biri 10 3'luk atıyor,oburu 5 dakikada 6 asist yapıyor ve devrede 60 sayı yeniyor.Bundan sikayet edilmesi normal degil mi?Bunu baska yerlere cekmenin ne anlamı var.Kalite yetmiyor tamam ama kalite olmasa Teo,Weems,Kryapa olmasa Final,F4 olma ihtimali var mı?

Teknik olarak anlayan cogu arkadas 2 bollugu var diyor.Kadroyu da ben kurdum diyen koc var.Gecen sene ilk seneydi.Bo'ya guvenildi olmadı,Zoric dokturur dendi olmadı.Bu sene de yine oyun kurucu,uzun ve savunmacı oyuncu eksikligi ile yola cıkılıyor.Bir an forumdaki hicbir arkadas tek kelime Basketboldan anlamıyor,B'sini bilmiyor diyelim.Butun yazarlar FB'nin oyun kurucu problemi,kırılganlıgı ve uzun eksikligini kac mactır yazıyor.O zaman onların da mı elestirme hakkı yok.Obra gitsin demek baska Obra dogru takım kursun,top oynatsın demek baska bunu isteyen diyebilmeli...Huertel gelirse takımı ucuracak mı deyip saptırmanın anlamı yok.Huertel gelir Hickman dan da kotu oynar.Ama bunu isteyen arkadaslar da 2'de sislik var en azından 1 numara da ciddi bir alternatif olabilir diyorlar.

İşte anlatmak istediklerime tercüman olmuşsun abi.Eline sağlık :)

Çevrimdışı nemanja bjelica

• Üye
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12591 : 01 Kasım 2014, 11:18:36 »
Bogdan'ı 1 numara oynatıp Serhat'ı 3 numara oynatsak olmaz mı?

Çevrimdışı exex

• Üye
« Yanıtla #12592 : 01 Kasım 2014, 11:48:17 »
marcus williams  Solomon a  benzemiyormu biraZ ?  :)

Çevrimdışı Ereng.

• Üye
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #12593 : 01 Kasım 2014, 11:51:06 »
Takım sezonu transfersiz üst bir noktada tamamlarsa Obradovic gözümde 100 kat daha fazla büyür . Başarlı olacağımıza da güvenim oldukça fazla .
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2014, 11:51:38 Gönderen: Ereng. »

Çevrimdışı michael_jordan

• Üye
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #12594 : 01 Kasım 2014, 11:57:06 »
Bir spor kulübünün basketbol kültürü pek çok unsurdan müteşekkil. Kulüplerin basketbola bakışı, tesisleşme, altyapı ve oyuncu/teknik ekip transfer politikası, taraftarların basketbola olan ilgisi ve salon ortamı, Türk basketbolcusunun yapısı vb… Bu bağlamda, kulübümüzle ilgili olumlu öğeler; yönetimin basketbol şubesine olan olumlu bakışı, devam eden yüksek bütçeli yatırımlar, Fener seyircisinin basketbola olan yüksek rağbeti, rekor kombineler, FB Ülker Arena gibi güzide bir tesis vs… Olumsuz öğeler ise, altyapılardan henüz yankı uyandıracak ve EL de önemli katkılar verecek oyuncular yetişmemesi, yanlış transfer politikaları ve klasik Türk basketbolcu yapısı olarak sayılabilir. Türk basketbolcu yapısından kastım;  antrenmandan ve disiplinden pek haz etmeme, kendi gelişimlerine önem vermeme, sistemli, kolektif ve taktiksel oyuna olan düşük yatkınlık, oyun zekâsından ziyade salt yetenek üzerine bina edilmiş bir biçimde oynama arzusu, aşırı duygusal kişilik yapısı, zayıf ya da güçlü takımlara karşı ölçüsüz korkaklık ya da cesaret vb. negatif özellikler... Eğer takımınızda yerli oyuncular ağırlıktaysa, bu negatif basketbolcu yapısı ciddi manada takımın önünü tıkıyor. Mirsad, İbo gibi istisnai figürler az yetişiyor maalesef.
Geçmişe baktığımızda, EL de kulübümüzün 1 play-off dışında başka bir başarısı olmadığı görülüyor. Peki, basketbol kültürüyle ilgili eksikliklere ve mazimizde önemli başarılar bulunmamasına rağmen bundan sonra başarı gelir mi? İlla, üst düzey basketbol kültürü ve başarı geçmişi mi gerekiyor? Bence gerekmiyor ki bunun diğer takım sporlarında da örneklerini görüyorsunuz, mesela Mourinhonun Chelsea si Premier ligde şampiyonluklar ve CL de yarı finaller görürken, Brandt ve Ze’li Fenerbahçe bayan voleybol takımımız da 3 kere üst üste F4 yaptı. Bu takımların da mazilerinde başarı silsilesi yoktu. Ama usta koçlar, kaliteli yabancılar ve bunları destekleyen yüksek bütçe ile başarılar hemen geliverdi. Aynı yaklaşımla, günümüz basketbolunda da gerekmediği düşüncesindeyim. Dediğim şartlarla, başarı daha ilk sezonda bile gelebilir. Başarıdan kastım minimum F8 ve asıl olarak F4 dür. Şampiyonluk ise ayrı bir olay; çünkü F4 de nihayetinde sadece 2 maçla şampiyon olunduğundan burada, takımların kalitesinden ziyade kazanmayı daha fazla isteme, üst düzey konsantrasyon ve mücadele ile oynama gibi unsurlar daha fazla öne çıkıyor, favori gösterilmeseniz de bu işleri yaparsanız kupayı kaldırabiliyorsunuz. Bu açılardan değerlendirirsek; kulübümüz basketbola en fazla harcama yapan organizasyonlardan biri Avrupa’da. Salonları dolduran, kombine rekorları kıran bir taraftarımız var. Avrupanın en kariyerli antrenörü bizde. Yine EL de daha az yerli oyuncu oynama fırsatı bulduğundan Türk basketbolcusunun negatif yapısından minimum derecede etkileniyorsunuz. Yabancı oyuncularımızsa zaten Avrupa’nın önde gelen yıldızları. Eurohoops un yayınladığı Top 100 listesi malum. Dolayısıyla, bu sebeplerden ötürü, başarı beklememek için bir neden yok.
Peki, neden bu kötü gidişat? Cevap, yanlış transfer politikası. Bundan kastım, oyuncuların kalitesizliği değil, oyuncuların hepsi tek tek kaliteli isimler , ama bir arkadaşımızın dediği gibi önemli olan sisteme göre oyuncu transfer etmek ve her pozisyonda yeterli sayıda oyuncu bulunması. İşte bizdeki sıkıntı bu. Peki o zaman ne yapacağız? Ya transfer yapılacak ya da eldeki oyunculara göre bir sistem geliştirilecek ki bu da bazı oyuncuların pozisyonlarının yer değiştirmesi demek.  Transfer yapılacaksa, hakkımızı 1  ve  savunmacı 3 numara için kullanmaktan yanayım, atletik 5 numara eksiği Vesely ile giderilmeli bence çünkü 4 numarada verimli değil, bu durumda 4 numarada bir boşluk olacak ki İzzet’e az da olsa Bjelica’ya yardımcı olarak görev verilmesi kanaatindeyim. Cornerman yani hem 3 hem de 4 oynayabilen biri alınırsa elbette daha iyi olur ama onun savunmasının da iyi olması şart. Benim de savunmasını ve top kayıplarını çok eleştirdiğim Zoric’in 1 numara transferi ile hücum gücünün artarak yükselen moraliyle savunmasının kalitesinin artması durumuyla da karşılaşabilmemiz mümkün. 2 transfer çok şeyi değiştirebilir, başarı henüz 2. senede de gelebilir. 2 numaralı pozisyondaki şişkinlik, bir yabancı oyuncunun gönderilmesi/takas edilmesi şeklinde de hafifletilebilir. Koçun, rotasyonu iyi ayarlayabilmesi, özellikle Semih, Melih, Kenan ve İzzet'i kısa sürelerle de olsa rotasyona dahil etmesi, adam adama değişmeli savunma sistemini oturtabilmesi, şayet bu sistemin oyuncularca tatbikinde ilerde de ciddi sıkıntılar yaşanacaksa doğru zamanda terkedip alternatif sistemler bulması, oyuncuların görev dağılımlarını netleştirmesi, ilk beş ve benchten gireceklerin kimliklerini daha istikrarlı bir hale getirmesi de önem taşıyor. Bunların hepsi de zaman istiyor. Yani bir yandan takımı, oyuncuları ve koçu iyi ve kötü yönleriyle eleştirirken diğer taraftan da takımın iyiye gidebilmesi ve düzelebilmesi için sabretmek gerekiyor.

Çevrimdışı Civa

• Üye
  • Yer: Turkiye
  • Arif
    • twitter.com/arifcakir13
« Yanıtla #12595 : 01 Kasım 2014, 12:44:44 »
Birde Kenan Sipahi ' ye de ayrı parantez açayım.  Ey Kenan 2 senedir kendini gram geliştiremedin. Amacın ne ?

Hayır anlayamadıgım şu. Elinde imkan var heyşey var. Neden şutunu geliştirmiyorsun ? Pana maçında kenardan şut denedi. Herkes koptu orda :(

Ikinci sene yeni başladı ilk senenin 6 ayında sakatti zaten, ben suttan ziyade savunmasina takiliyorum.

Çevrimdışı akarship

• Üye
  • Yer: Mersin-İskenderun
« Yanıtla #12596 : 01 Kasım 2014, 12:57:45 »
Birde Kenan Sipahi ' ye de ayrı parantez açayım.  Ey Kenan 2 senedir kendini gram geliştiremedin. Amacın ne ?

Hayır anlayamadıgım şu. Elinde imkan var heyşey var. Neden şutunu geliştirmiyorsun ? Pana maçında kenardan şut denedi. Herkes koptu orda :(

Biraz insafsızca bir eleştiri olmuş, benim bile zoruma gitti. Geçen sene tsda aslında bizden giden Can Maxim Mutaf gibi bir gereksizin kasten yaptığı ve devam ettirdiği itme-toslama ile kolu kırıldı çocuğun ve sezonu kapattı. Hoca ona her türlü şansı veriyor ve güveniyor, şutunu geliştirmediği eleştirisini yaparken o maçta hiç olmazsa potaya bakıp cesaretle şut attığını neden es geçiyorsun. Goudlock bile potaya şut atmaktan korkarken ben bu olaya bile olumlu bakıyorum. Panathinaikosun Diamantidisle Spanoulisi şapkadan tavşan çıkarır gibi bulmadığı, bir zamanlar onlarında şimdi hunharca eleştirdiğimiz hoca tarafından yetiştirildiğini malesef halının altına süpürüp hocaya olmadık hakaretler yapmak ta ayrı bir garabet. Ben halen guard falan alınmasın gerekirse Berk-Kenan yapalım hiçbirşey kaybetmeyiz diyorum. Ne kadar sabırsız bir taraftarız ki bu sene hemen F4 olmazsa olmaz şartını koymuşuz, biraz sabır yahu, hocayla hemen 10 yıllık mukavele yapalım, altyapılara da istediği hocaları getirelim, basketbol akademileri kurduralım dememiz gerekirken adamı asmaya çalışıyoruz. Bir kısım taraftar da malesef yağlı kementi cebinde hazır taşıyor. Ben hiçbir zaman olmadığım kadar ümitliyim, herkese de biraz sabır tavsiye ediyorum. Amerikalıların dediği gibi '' COOL '' Lütfen.

Çevrimdışı akarship

• Üye
  • Yer: Mersin-İskenderun
« Yanıtla #12597 : 01 Kasım 2014, 13:22:57 »
Panathinaikosun bütçesi 5-6 M Dolar hiçbir zaman olmadı olmaz da. O mantıktan bakarsak CSKA nın bütçesi Maccabinin kaç katıydı ama Maccabinin şampiyon olmasını hiçbirşekilde açıklayamayız ki; CSKA nın guardları avrupadaki en iyi guardlardı, 5 numaraları da keza bence kağıt üzerinde öyleydi. Yatırmı kısmaya falan gerek yok ama uzun vadeli plan yapmıyoruz, Türk milleti olarak sporun her branşında en büyük eksiğimiz bu. Artık bunu yapmalıyız diyorum. Ersun hoca gibi bir değeri eften püften sebeplerle itin köpeğin önüne atıyoruz. Oysa ki en az 5 sene götürebilirdi bizi, Aykut hocaya da aynısını yaptık, Zicoya da. Neyse bu mesele çok su götürür ama ben herkese herşeye daha olumlu bakmasını tavsiye ediyorum.

Çevrimdışı Besim

• Üye
« Yanıtla #12598 : 01 Kasım 2014, 13:34:16 »
Fenerbahçe Ülker’de ağır Panathinaikos mağlubiyeti sonrası dün başkan Aziz Yıldırım; koç Željko Obradović ve genel menajeri Gherardini ile toplantı yaptı.

Toplantıda başkan Aziz Yıldırım’ın Obradovic’in arkasında olduğu, tam destek verdiği ve gerekirse transfer için ek bütçe çıkabileceği konuşuldu.

ZoneBasket

Volkan Abi dun belirtmisti zaten.  Demek ki dogru bir duyum imis. 

Çevrimdışı Umut

• Yönetici
  • Üye
  • Yer: Berlin
  • 1899
« Yanıtla #12599 : 01 Kasım 2014, 13:35:15 »

Ekol de ekol. Kimse ekol olmak manasının ne olduğunu bilmiyor.

Ekol dediğiniz şey aslında sistemdir. Takımın taktiği ve setleri bellidir. Sisteme uygun oyuncu transfer edilir. Transferden çok antrenör eğitilir. Antrenör de altyapıda sisteme uygun oyuncu yetiştirir. Yıldız oyuncu yetiştirmez! Rotasyona oyuncu yetiştirilir. Altyapıda büyük bütçe ayrılır. Çok daha büyük paralar ile rotasyon oyuncusu transfer edilmez. Bu harcanmadığından kalan bütçe de transfer bütçesine eklenir ve superstar oyunculara max kontrat ödenir.

Sizin ekol dediğiniz şey sürekli oyunun her yönünde belirlenmiş ve düzenli uygulanmış başarılı taktik hamleleridir. Bu hamleleri yapabilecek oyuncuları eklemek ve düzeni gereksiz hamleler ile bozmamaktır.

Bunu yapan takım kalmadı Avrupa'da. Litvanya takımları, Sırp takımları bile oyuncu çıktığı gibi satıyor. Neyin ekolünden bahsediyorsunuz siz? Onlar için ekol oyuncuyu hemen satıp başka bir oyuncuyu altyapıdan performans kaybı olmadan monte edebilmek. Euroleague şampiyonluğu'nu geçtim, F4 gibi bir başarıyı hayal bile etmiyorlar. Neden bahsediyorsunuz siz?

Avrupa'da herkes üst düzey oyuncuları toplayıp sisteme monte etmeye çalışıyor. Ekolü mü kaldı bu işin. Bütçen varsa alırsın. Yoksa havanı alırsın. Bütçen de varken doğru oyuncuyu seçeceksin. Ona ödeme, buna ödeme kimse ödeyeceksin o paraları o zaman? Varlıkta yokluk yaşatmak sadece bize özgü. Rekabetin max seviyede olduğu yerde genç oyuncuların hatalarını kompanse edemezsiniz. Bu size düzenli maç kaybettirir.

Gayet de tek yönlü bir basketbol var. Birebire dayalı ve kendi şut pozisyonunu yaratmaya dayalı tempolu bir oyun mentalitesi var. İnkar etmeyin. Geçen seneden beri bu böyle.

Takıntılı olan sizsiniz. Düzenli başarı havadan gelmiyor. O takımlar da bir yerde para harcayarak, doğru tercihler yaparak ilk başarılarını kazandılar. Bu profesyonel sporların temelinde öncelik paradır. Çok paranın harcandığı yer, en iyi oyuncuların toplandığı ve cazibenin olduğu yerdir. Paranın harcanmadığı yerde asla başarı mümkün olamaz. Doğru tercihleri yapan ve en çok parayı harcayanlar ancak başarılı olabilirler. Fenerbahçe isterse bütün kupaları kazanabilir. Organizasyon temelinde en çok para harcayanlardan biri ve parayı max ödeyecebileceği en iyi stafflara sahip.

Bir kulüp, bir organizasyon halkın oluşturduğu bir topluluk değildir. Kulüplerin normları olmaz. Kulüplerin yönetimleri çoğunluğu oluşturmaz. Görüş birliği yoktur. Azınlığın karar mekanizası vardır. Dolayısı ile kulüp yönetimleri oligarşiktir. Taraftarın yönetim biçimi hakkındaki görüşlerinin hiç bir önemi yoktur.

Kulüplerin çıtası olmaz. Kulüplerin hedeflerini kulüpteki organizasyonun büyüklüğü ve karşılığındaki ne kadar büyük bütçe yaratılabilmesi, destek olunabilmesi belirler. Kulüpler maddi olarak büyüdükçe hedefleri de aynı oranda büyür.

Bu bir beklenti değildir, gerekliliktir. Büyük bütçeler doğrultusunda her zaman başarılar büyük olmaz zorundadır. Yoksa organizasyonun maddi dengesi bozulur. Yükselişe geçildiği gibi düşüşe de geçilebilir. Fenerbahçe'nin kazancı var, desteği var ama siz başarının uzun vadedeki riskler ile gelebileceğini varsayıp kulübün maddi olanaklarını kaybetmesi ihtimalini göze alabiliyorsunuz.

Kısaca o paraları harcıyorsanız karşılığında performansın da o ölçüde olması gerekiyor. Doğru seçimleri yapamıyorsanız karşılığında da hayalkırıklığını yaşamak zorundasınız. Yanlış seçimlerin üzerine gitmeyi beklemek olarak görüyorsunuz göz göre göre başarının bu şekilde gelmeyeceği apaçıkken. Sadece başarılı olan kulüpler her zaman başarılı olacak diye bir kaide yok, hiç bir zaman olmadı da.
Şu koyulaştırdığım yer zaten kendi kendisini yalanlıyor, devamına gerek yok. Bir dönem oynadığı basketbol ile ekol olmuş Siena, epeyce uzun süredir Panathinaikos gibi örnekler ekol olmak ile oyuncu yetiştirmek gibi unsurların birbirinden farkını ortaya koyuyor aslında. Kendinizce bir tanım yapıyor, altını dolduruyorsunuz. O kadar da net cümleler ki gören de olayın Dünya'daki tek otoritesi sizsiniz sanacak. Siena ve Panathinaikos son dönemde altyapıdan kaç oyuncu yetiştirip takıma monte etmiş, buna bir bakarsanız olay netleşecek.
Kara deryalarda bir FENERsin!