Geçmişte birçok basketbol adamı ve koçun da bu 3.lük maçlarından şikayet ettiğini hatırlıyorum. Kaybeden ekipleri iki gece daha orada bekletmenin eziyet olduğu vs. NCAA final-four organizasyonunda "üçüncülük maçı"diye bir şey yok. Eskiden varmış ama ben 20 senedir hatırlamıyorum. Bence doğrusunu yapıyorlar.
Askerlik sebebiyle 2002'yi saymaz isek 2003'ten itibaren, yani Euroleague gerçek anlamıyla Euroleague olduğu ve bütün büyük takımları bünyesine kattığı günden itibaren bir tane bile kaçırdığım final-four olmadı. Her sene Cuma akşamı iki maçı ve Pazar gecesi final maçlarını izledim. Mesela bir defasında o günlerde hastası olduğum Shaq, Wade, Alonzo ve Payton'lı Miami'nin yine çok sevdiğim Carter ve Kidd'li New Jersey ile play-off maçı vardı. Aynı saatte de Euroleague finali... SKY Türk Maccabi-CSKA finalini yayınlarken NTV ise bahsettiğim NBA play-off maçını yayınlıyordu. Benim NBA tutkumu bilenler şaşıracaktır ama final maçını seçtim, diğerine molalarda döndüm. (Sene 2006) Yine bir başka Euroleague finali Fenerbahçe Futbol Takımının Beşiktaş'la oynadığı futbol maçının ikinci devresiyle kesişti; yine Euroleague finalini izledim. (Sene 2009) Oysa benim senelerdir izlemekten vazgeçemediğim iki şeyden birisi NBA, diğeri Fenerbahçe Futbol maçlarıdır.
Mesela NCAA final-four gecelerinde de hangi maç olursa olsun NBA izlemem. Diyeceğim şu ki, final-four ve finallere bu kadar titizlenen ve özel bir anlam yükleyen ben bir defa bile üçüncülük maçı izlemedim. Ömür hayatımda izlemedim. Final-four'a yükselmenin onuru bir takıma yeter. Onu üçüncü ya da dördüncü oldu diye anmak yerine final-four oynadı diye anmak daha doğru olur.
Fakat madem ki bu defa sahnede Fenerbahçe Ülker var, ilk defa bir üçüncülük maçını izleyeceğim, bu takımı bir kere daha alkışlamak için... Sonuç ne olursa olsun alkışlamak için... Ama kazanırsak elbette ayrı güzel olur. Oynanması yanlış ve tamamen ticari sebeplerle oynatıldığını düşünüyorum; ama madem ki oynanıyor ve biz oynuyoruz; bu takımı yeniden alkışlayalım ve maçı da kazanalım. Kaybedersek umursamayalım ama kazanırsak elbette çok sevineceğiz.