Bir sürü yazı yazıldı, analiz yapıldı hepsini takip edemedim ne oranda konuşuldu bilmiyorum ama ben faul konusuna değineceğim bu seriyle ilgili. Faul organizasyonunu -ki artık Avrupa basketbolunda bu terimi kullanmakta sakınca yok bence- doğru yönetmek bu seride büyük avantaj sağlayacak diye düşünüyorum. Nedenlerine gelirsek;
1-Rakibin faul yüzdesinin yüzde 66.2 oluşu. Evet bu alanda bizden bile kötüler ki bence bu ciddi maharet gerektirir. Aslında faul yapmanın diğer avantajlarına bakmadan sadece bu istatistik bile faul yapmayı maç içinde taktiksel bir silah gibi kullanmayı gerekli kılıyor ama biz diğer avantajlarına da bakalım.
2-Özellikle deplasmandaki maç ya da maçlarda tempoyu aşağı çekmek anahtar nokta. Bu konuda hemen herkes hemfikir. Oyunu yavaşlatmanın, rakip arkasına rüzgarı aldığında hızını kesmenin birçok değişik yolu yöntemi var. Akıllıca faul yapmak ve faul almak da bu yollardan biri. Bu seri özelinde belki de en önemlisi. Momentumun rakibe geçtiği, taraftarın işin içine girdiği dakikalarda(taraftar etkenini deplasman maçları için yazdım) faul yapmaktan geri durmamak lazım. Bunun ayrıca ritm bulamadığı zaman ciddi şut tehdidi yaratamayan Maccabi kısalarının da ritm bulmasını zorlaştıracağı kanaatindeyim.
3-Sofoklis sorunu. Bu adamın sahada kalmasının avantaj mı dezavantaj mı olacağı ciddi soru işareti. Sadece dezavantaj olması durumunda faul yapıp çizgiye göndermek ve hücumda üzerine oynayıp faul problemine sokmak devre dışı kalması için yeterli olacaktır. Burada dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Basketbol maçı izlerken en tahammül edemediğim şey rakibe kız gibi faul yapıp olası basketfaule izin vermek. 4 oyuncuyla oynayabildiğimiz 5 numara rotasyonun erkek gibi faul yapmasını istiyorum. Çizgiye göndereceksek baltayı indirip gönderelim.
4-Faul almak artık bir sanat. Hem de savunmaların sertleşip, organizasyonlara izin vermediği maç sonlarında hayat kurtaran bir sanat. Daha önce Goudelock ile ilgili geliştirmesi gereken yönlerinden birinin faul almayı öğrenmek olduğunu yazmıştım. Hoş Andrew'un problemi defansın onu yakalayamayacağı hızda adam geçmesi ama yine de bu seride daha doğru daha akıllıca bir şekilde faul alması belki f4'te bile oldukça işimize yarayacak. Tabii ki Andrew ile birlikte buraları oynamayı en çok bilen oyuncumuz Zisis ve Bogdan'dan da beklentim aynı şekilde.
Bitirirken son bir noktaya da değineyim. Akıllıca faul yapmak derken kastettiğim sürekli faul yapmak değil. Adı üstünde akıllıca faul yapmak. Zira Hickman sakatlığı sonrası 4 kişiye inmiş kısa ana rotasyonu bir de bu problemle uğraşsın istemeyiz. Belki bu nokta da süre aldığı oranda Kenan'dan Melih'ten ve Serhat'tan da faydalanmak doğru olabilir.
Sonuçtan bağımsız olarak takımın gerekli mücadeleyi göstereceğine inancım tam. Boşuna demiyoruz, In Obradovic, We Trust.