Ben size bulmuş iken merak ettiğim bir konuyu soracağım hocam... Benim voleyboldan uzak olmamın sebeplerinden birisi de, liglerin göstermelik, adeta milli maç organizayonlarının antreman turnuvası hüviyetinde olması... Dünyada hiçbir sporun bu kadar milli maç mesaisi olmaz. Kim, ne yiyor bundan, bilmiyorum ama bana bütün dünyada voleybolu idare edenler, kapalı bir mason locası gibi dar bir çevre ve "az olsun, bizim olsun, içine kimse girmesin" zihniyetli bir "yiyici takımı" imajı veriyor.
Bir oyuncu düşünün ki, onca paraya yatırım yapıyorsun. Maaşını veren kulüple üç - dört ay zaman geçiriyor. Kalan altı-yedi ay milli takımla... Bu resmen oyuncuların ve kulüplerin sırtından vurgun yapmak, yarasalık, vampirlik, ne derseniz deyin... Ahlâksız bir şey...
Onlarca farklı milli maç organizasyonu, bizzat milli maçların değerini de düşürüyor... Düşüncelerim bunlar...
Sorum ise şu: Benim kulüp olarak para verip yatırım yaptığım ama benden çok milli takımın kullandığı bir isim, milli takımda iken de maaşını benden (yani kulübünden) mi almaya devam ediyor? Yoksa bu oyunculara milli takımda oldukları için ayrıca Federasyon da bir ödeme yapıyor mu? Senenin altı-yedi ayını milli takımda boğaz tokluğuna mı geçiriyorlar? Tek kuruş kazanmadan... Federasyondan da milli maçlar için maaş alıyorlarsa, kulüp bundan dolayı, maaşlarından indirime gitme hakkına sahip mi? Yoksa milli takım oyuncular için de bir yan gelir kapısı mı?
Yani lig sezonundan fazlasının milli maç sezonu olmasının ve oyuncuların buna tepki göstermeyişinin sebebini anlamaya çalışıyorum. Milli Maç neden çok? Ligler neden kısa? Malı kim götürüyor? Federasyon mu, oyuncular da bundan memnun mu, milli takıma oyuncu vermenin kulüplere ekonomik bir kârı var mı?
Güzel tespitlerde bulunmuşsunuz.
Voleybolda milli maç takviminin bu kadar yoğun olması saçmalık. Bu saçmalıkların başında da Volleyball Nations League (eski adı World Grand Prix) geliyor.
Şöyle bir takvime bakalım. 2016-Olimpiyat, 2017-Avrupa Şampiyonası, 2018-Dünya Şampiyonası, 2019- Avrupa Şampiyonası, 2020- Olimpiyatlar.
Yani her yıl büyük bir turnuva varken VNL denen uzun ve saçma turnuvanın oynanmakta ısrar edilmesi voleybolu öldürmekten başka bir işe yaramıyor. Milli takımların birbirleriyle hazırlık maçları yapma imkanları olduğunu düşündüğümüzde bu saçma ve uzun turnuvanın oyuncular için tam anlamıyla işkenceye dönüştüğü açık. Ne kadar yoğun olursa olsunlar milli daveti reddetmek onlar için gelecekte problem olabilir.
Bu saçma turnuvanın kimlerin işine geldiğine bakmak gerekirse; ABD, Brezilya ve Japonya diyebilirim. ABD ve Brezilya'nın bulunduğu kıta şampiyonaları hiç rekabetçi olmadığı için VNL platformunu Dünya Şampiyonaları ve Olimpiyatlar için birer hazırlık platformu olarak görüyorlar. Japonya ise geçmişte defalarca bu turnuvanın final ayağına ev sahipliği yaparak final etabına da doğrudan katıldı. Bu da onlara voleybol merkezi olma ve fivb sıralamasında puan gibi getiriler getirdi. Anlayacağınız bu saçma turnuva en çok Avrupa kıtasına zorluk çıkarıyor.
Maaş konusuna gelecek olursak; oyuncular milli takımlarından düzenli bir maaş almıyorlar diye biliyorum. Alsalar bile bu miktar kulüp takımlarıdan kazandıklarının yüzde beşi bile etmez. Bu mecrada ki en büyük kazançları milli başarı sonrası kazandıkları ödül ve primlerdir. Dolayısıyla tüm yük kulüplerde diyebiliriz. Bunun yanında oyuncunun milli takımdan mental ve fiziksel olarak yorgun gelmesi,sakatlanması vb gibi durumlarda var.
Velhasıl kelam, takım sporları içerisinde en kötü yönetilen branşın voleybol olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Yorumda özellikle VNL üzerinde durdum ama voleybol birçok yönden kötü yönetiliyor. Mesela Şampiyonlar Ligi finali 18 Mayıs olarak belirlendi. Bu tarih Basketbol Euroleague F4 unun oynanacağı haftasonuna denk geliyor. Aklı başında bir yönetim bu finali neden F4 haftasıyla çakıştırır. VNL konusinda FIVB'i eleştiriyorum ama gördüğümüz gibi CEV'in de onlardan bir farkı yok.
Son olarak şu absürt fikstürü koyayım. Yapılan saçmalıkların özeti gibi...
Montreux Masters özel turnuva: 13 Mayıs'ta başlayacak.(Çin,Almanya, Japonya, Polonya, İtalya, İsviçre,Tayland, Türkiye)
CEV Champions League final: 18 Mayıs
FIVB VNL: 21 Mayıs-7 Temmuz