Kobe'den hic haz etmem ve bunu soylerken icim kan agliyor ama Sezar'in hakki Sezar'a: 21. yuzyilin en buyugu bence odur.
Besim, ben gerçekten kendimce "objektif" bir değerlendirme yaptım. Bu tür konularda kişisel hislerimle yazdığımda bunu ayrıca belirtirim.
Sana şunu sorayım: Bir takım kuracaksın. Bir transfer hakkın var. Önünde iki seçenek var:
1) Shaqullie O'Neal'ın en iyi ve en dominat olduğu 2000-2004 arası hâli...
2) Kobe'nin kariyerinin en etkili dönemi olan 2005-2010 arası hâli...
Hangisini alırsın?
Ben hiç gözümü kırpmadan 2000'lerin ilk yarısındaki Shaq'ı katarım takımıma. Çünkü, o Shaq'ın varlığı bir takımı tek başına ligin zirve adaylarından birisi yapar. En dandik takıma gitse dahi onun varlığı dengeleri bir anda değiştirir. Ligi sürklase etmenin tanımıdır. Bir takımda Shaq varsa ve siz rakip takım olarak onu geçmek istiyorsanız daha sezon başlamadan ona göre tedbirler almalı, sırf Shaq'la oynayacağınız maçlara özel ona sert fauller yapıp çizgiye gönderecek ve sadece bu iş için para alacak bir kaç kazma uzunu benchte oturtacaksınız. Bunlar bütün bir sezon sadece muhtemel eşleşmelerde Shaq'ı dövmek için benchte bekleyecek. Shaq böyle bir oyuncuydu. Tek başına konferanslar arası dengeleri değiştirecek dominatlıkta...
Oysa Kobe en iyi haliyle bile tek başına dipteki bir takımı zirve adayı yapamaz. Onun sayı rekorlarını alt üst ettiği sezonlarda Lakers'ın zirve adayları arasında esamesi okunmuyordu.
Michael Jordan bile 21. yüzyılın ilk bir kaç senesindeki Shaq kadar dominat sezonlar geçirmemiştir desem çok mu abartmış olurum; bilemiyorum.
Bu sebeple 21. yüzyılın en büyüğü 2000 ile 2005 arasının Shaqullie O'Neal'ıdır. O Shaq'ı takımıma alma imkanım olsa onun yerine tercih edeceğim ikinci bir 21. yüzyıl oyuncusu olmaz.
İlla ikinci bir isim seçeceksem de bu Kobe değil, Tim Duncan olur. Her ne kadar Duncan en diri zamanlarında dahi üstelik Amiral Robinson'la beraber "ikiz kuleler" efsanesini yaşatırken dahi ikisi beraber Shaq'a karşı koyamamasına rağmen... Yani Duncan'ın en iyi hali de Shaq'ın en iyi haliyle kıyaslanamaz. Duncan'ın farkı "istikrar" ve "disiplinidir." Kötü geçirdiği sezon sayısı çok azdır. İşte 2009-11 arası dışında hep standartını korumuştur.