Son iki yilin sampiyonlarinda yok ama ondan onceki iki sezonun sampiyonlarinda var. Istatustigi isine geldigi sekilde egip mi bukecegiz. 2011 yilindan beri sampiyonlarin onemli bir kisminda vardi undersize uzunlar. Tyus Hines Dunston en cok one cikanlari.
Ayrica senelerce avrupa basketbolunda Batiste dominasyonu vardi. Maccabide Fizer vardi sakatlanana kadar otturuyordu avrupayi. Ucluk cizgisiyle falan alakasi yok, oyun hizlandi ve ikili oyunlar gecis hucumlari agirlik kazandi. Kalipli ama hantal adamlar silindi.
Bir de undersize kavramini yorumlamak lazim. Boya mi bakacagiz kaliba mi? Boy olacaksa siniri ne. 2.08 lik Udoh undersize diil ama 2.06 lik Singleton undersize mi? 2 cm daha kisa olsa Udoh gene otturmez miydi pota altina giren adamlari
Kimse 2.05 lik adamin yapabildigi seyleri yapabilen 2.11 lik adami undersize diye reddetmez. Vesely 5 cm daha kisa olsaydi gene takimimizin temel adamlarindan biri olacakti. Burada temel olan sey cabukluk atletizm ve dinamizm. Bu ozellikleri saglayan adam daha uzun olursa arti bir avantaj olur tabiki.
undersized uzun diye bahsettiğimiz adamların boyları şunlar aziz hemşehrim...
hines : 1.98
tyus: 2.02
dunston: 2.03
mclean: 2.04
hunter: 2.03
lasme: 2.02
beraber oynadıkları 4 numaralar da şöyle...
printezis: 2.05
vorontsevich: 2.05
khryapa: 2.04
brown: 2.01
randle: 2.03
ayon 2cm uzun değil bunlardan. 5-6 cm daha uzun, daha geniş, çabukluk olarak da eşdeğere yakın.
ortada tartışılacak ne var anlamıyorum ki... 2.03 ortalamalı 4-5 numaraların karşısına atletizm olarak aynı düzeyde 2 tane 2.10’luk uzunla yola çıkarsan boyalı alan üstünlüğünü otomatikman ele alırsın. obradovic bunu keşfetti, laso da peşinden gitti işte...
singleton muhabbeti uzadıkça uzuyor. singleton yerine ayon gelsin demedim ki ben. 2.10 civarı biri gelsin dedim, hatta isim de verip lauvergne gelsin dedim hep... hadi ayakkabıyla ölçülünce 2.06 gelsin singleton. lauvergne de 2.14 falan gelir herhalde ayakkabıyla.

8 cm fark eder.

boyunu geçtim, 5 numara oynamaz da demiyorum, oynar. lakin bu adamın asıl pozisyonu 4 numara, oyun karakteri safkan 4 numara. 5 numara oynatmak için 4 numara almanın anlamı ne?
bir de bizim ihtiyacımız olan oyuncu profili singleton muydu? vesely’nin zaafları belli. fiziksel temasta hiç yok. boyalı alanda kavga etmez, boxout yaptığında rakibi püskürtmez, rakip uzunun karşısında sağlam durmaz. bunları yapacak, rakiplere fiziksel üstünlük sağlayacak, şutu da olan bi pivot bulmamız gerekiyordu, bulduk işte...
hürmetler...
not: batiste avrupa için shaq muadili bi adamdı. shaq 2.16 boyunda, 160 kilo ağırlığında bi hayvandı ama belki de tarihteki gelmiş geçmiş en atletik uzunlardan biriydi. batiste de öyleydi avrupa için. 2.04 fazla uzun değil belki ama 2 kişi genişliğinde ve atletikti. güç ile atletizm birleşince ortaya shaq çıkıyor, batiste çıkıyor da shaq ve batiste ebatlarında, onlar kadar atletik kaç tane uzun gelmiş dünyaya? marcus fizer etki yapmadı buralarda, yanlışın var.