Global firmalar büyük iş insanları dövizle ticaret yapıyo zaten abi onlara giren çıkan olmuyo olan normal vatandaşa oluyo bu durumda.
Eskiden 25-30 milyonlar El işin en büyük 3-4 bütçe iken şuan bu 40 lara dayandı. Biz hala bi şekilde 30 bandına yakın kalmaya çalışıyoruz ama diğer takımlar yatırımlarını sürekli büyütüyo. Oly pao hapoel dubai armani gibi takımlarının hepsinin zengin sahipleri patronları var, biz anca bu modele geçersek ve bi zengin yatırımcı şubeyi alırsa o bütçelerle rekabet edebiliriz. Y
Ayrıca ben saranın amatör şubeleri bu seviyede tutabileceğine inanmıyorum. Futbolu bilmem ama bence amatörlerde karanlık günler yakın, bu sene ali koç yine karakter gösterip hiç bi sponsor çekilmiycek dedi ama gelecek yaz durumlar böyle olmayacak. Seneye erkek basketbol kafadan -10 milyon usd eksik olacak sponsorlar gidince.
Dunya piyasasinda en onemi markalarimiz bile kuculurken cok zor bu soyledigin. Turkiye icinde calisan sirketler net kuculdu. Ihracat da azaldi. Yani senin bu formulunu saglayacak tek olasilik; Turkiye disinda calisan ve kazanan sirketler.... Cobani, ipregaz, ulker yada Turk insaat sirketleri gibi. Yani liste oyle kabarik degil.
Bu arada butcelerini arttiran takimlari soyledin. Pana, oly gibi sahiplerinin para doktugu takimlari saymazan... Kalan takimlar
-Devletin parasal destegi olan sirp takimlari
-Fransiz takimlari, Alba-Bayern...vs.
ilki zaten bu duruma uygun degil.
Ikinci gurup takimlar; Fransiz ve alman takimlari da seyirci sayisini arttirdi. Ustune hem bilet fiyatlari daha fazla, hemde biletleri zaten Euro satiyorlar... Sen sene basinda bilet fiyati belirliyorsun, sene sonuna dogru %15-20 azaliyor aldigin para. Bilet fiyatini arttirinca seyirci profilin bozuluyor.....
E oyuncular da euro aliyor. Gelirin %10 azaliyor, giderin %10 artiyor bir sene icinde...
Yillardir yurt disi ve Turkiyede maliyet anlaizleri yapan biri olarak soyluyorum;10-15 sene oncesinin yatirimcisini da butcesini bulmak eskisine gore cok daha zor. Bugunun 30 milyonunu bulmakla dunun 50 milyonu bulmak ayni diyebilirim rahatlikla.