Bazı ülkelerin spor kültürü ile bizimkini kıyaslamak çok yanlış. Spor kültürünü karşılaştırırken ülke kültürlerini de karşılaştırmak lazım. Olay sadece spor mu? Bugün ülkemizde neden bireysel sporcular çok çıkmıyor. Tenis, yüzme, atletizm,kayak,jimnastik vs kactane uluslararasi sporcu çıkardı bu ülke.
Cikardiklarimizin da çoğu devşirme. Ata sporumuz güreşte bile artık sporcu çıkmıyor.
Takım sporlarında bile başarı yabancılarla geliyor. Vakıf,eczacı,fenerbahce,efes,futbol,basketbol, voleybol kaliteli yabancılarla başarı geliyor.
Spor artık bu ülkede çoğu zenginlerin keyif için yaptığı bir hobi. Mahalle aralarında,okul bahçelerinde maç yapan kaç tane çocuk görüyorsunuz.
Voleybolda polonya örneği verilip duruyor. Adamlar 70lerden bu yana dünya arenasında söz sahibi. Olimpiyat,dünya ligi,dunya şampiyonlukları var. Dunya siralamasinda brezilya ve amerikadan sonra geliyorlar. Biz kimiz peki, neyimiz var? Iranin bile adi var. Voleybolu kaç çocuk okulda oynuyor, seviyor. Özellikle erkeklerde?
Insanların yaşam tarzları, ekonomik şartlar,imkanlar,sosyal kültürel yaşamları bir çok etken varken direk sonuca odaklanmak çok yanlış. Ipin görünen ucuna bakıyoruz, çekelim bakalım altından neler çıkacak.
İlhan hocamın dediklerine katılıyorum. Konu sadece spor kültürü değil ki. Spor kültürü, sadece büyük resmin bir parçası.
Seçmeli spor dersleri koymadan önce, var olan beden eğitimi derslerini, ondan da önce çöpe dönen eğitim sistemine el atmak lazım. Bu konuda yazacak çok şey olur, burası da yeri değil, bende doğru kişi de değilim zaten. Bu sene 6. yılımız Bakude,çocuklarım burada uluslararası bir okula gidiyorlar. Birisi bu sene mezun oluyor, diğeride Türkiye ayarında 1-2. sınıf arasında bir yerde. Eğitim sistemi ile bizim ülkemizdeki arasındaki farkı anlatmaya kelimeler yetmez..
Bence hala tam ritm bulabilmiş değiliz, ara ara saçmalıyoruz, Melih in 2 son saniye üçlük basketi çok kritikti, olmasa kriz yaşanabilirdi ama 2 maçtır oynadığımız oyuna basketbol diyebiliyoruz artık. Rakip iyi kötü vs diye bahane üretmeye de gerek yok, kaybettiğimiz diğer 7 maç da ortadayken.
Şahsen, benim Cska maçı sonrasında bitmeye başlayan umutlarım tekrar yeşeriyor.. Köprünün altından daha çok sular akacak.
Önce ikinizin tüm yorumlarına katılıyorum.
Hepimiz Türk Olsakda Türkiye'de yaşasakda hiç bir konu hakkında hür değiliz fikirler,düşünceler.Bir konuda düşünceler uyuşmazsa , ve ya eleştiri yapılırsa Linç'e kadar gideriz.
Tamam Türk'üz ama her konuda biz Türk'üz Güçlüyüz,''Ya Allah Bismillah Allahu Ekber'' Kafa göz girmekle olmuyor.
Spor konusunda yine bana kızılacak ama Tesadüfler veya o anki sürekliliği olmayan bireysel başarılar dışında her Branşta Avrupa'dan çok gerideyiz.Bunu hiç kabul etmedik.
Biz 80 Milyonuz ama bir Bakırköy kadar büyük olmayan birçok ülkeler bizim üstümüzde.
Önce Ayhan kardeşimin dediği gibi Eğitime önem vermeliyiz.Türkiyede spor okulları varmı veya nekadar yeterli bilmiyorum.Sadece bu görev Kulüplerde olmamalı.Avrupa'da bir çok ülkede yeni doğan çocukların Havuza attıklarını duymuştum.Ancak şimdi şimdi kafamız basmaya başladı.Şimdilerde yeni Yüzme Sahaları,Spor salonları,Futbol sahaları,Tenis kortlarının açılmasına hız verildi.Önce Ana Okulundan itibaren bir spor dersi olmalı.Bir belgeselde çok zor şartlarda yaşayan ve okula bile çok tehlikeli yolları geçerek giden çocuklar,derse girmeden önce Kültür fizik hareketleri yapılıp sonra eğitime başlanıyor.Adını sanını bile bilinmeyen Ülkelerden bizim üstümüzde başarılı olanlar var.60 yaşıma geldim 80 Milyonluk ülkede Cimnastikte ilk madalyayı aldığımızı gördüm.Ve hala altın kazanamadığımız branşlar var.Biz ancak Ritmik Cimnastik Dünya kupası nı ağzımız açık seyrediyoruz.Ne acıdırki Atletizimde bile Devşirme oyuncularla Avrupa'da başarılı olmaya çalışıyoruz.Deniz olmayan ülkeler bile su sporlarında bize fark atmış durumda
İşin komiği herhangi Branşta başarılı olununca Bakanlarımız hemen TV'lere çıkıp konuşuyorlar.O ana kadar nerdeydiniz?
Bırakın sporda başarılı olmayı Seyirci konusunda bile geriden geliyoruz.Veleybol,Masa Tenisi,Yüzme ve her Branşta dolu türbünleri görünce ağzım açık kalıyor.Bir çok ülke sayısı FB,BJK,GS seyirci sayısı kadar bile yokken oyuncular boş türbüne oynamıyorlar.Kadın Basketbolda Avrupa maçlarında bile türbünler dolmuyor.
Bu konuda okadar konuşulacak konu varki sayfalar yetmez.