Sezon ortasında mevcut koçun yerine başka bir koç bakmak etik ve doğru değildir.Koçun, takımın motivasyonunu bozar, koçun oyuncular üzerindeki otoritesini azaltır.Ancak, Valerie Garnier ile neler yaşandığını bilemiyoruz.Bu nedenle son dönemde ligde yaşanan beklenmedik yenilgiler, Türkiye kupası ile Euro lig faciası ve takımın isteksizliği gibi nedenlerle Garnier ile yolların ayrılması doğru oldu.Mevcut kadronun oluşturulmasında, Yvonne Anderson, Natasha Howard gibi oyuncuların gönderilip, Mariame Badiana, Tina Charles, Nikolina Miliç, Ariel Atkins gibi verimli olmayan oyuncuların tercihinde mutlaka Garnier’in kararı etkili olmuştur.Şayet O’nun değil yönetimin kararı ise zaten orada durmaması gerekirdi.Garnier sonrası George Dikeoulakos’ın koç olacağından hedefleri küçülteceğimizden korkuyordum.Neyse ki, UMMC Ekaterinburg gibi güçlü, yüksek bütçeli, egosu yüksek yıldız oyuncuları yöneten, üç Euro lig şampiyonluğu yaşayan, dört yıl Emma Meesseman, bir yıl Kayla Mc Bride ile çalışan ve her iki oyuncuyu da takımda tutabilecek Miguel Mendez’i getirdiler. Mendez’in düşük bütçeli, beklentileri düşük bir takıma gelmeyeceğini, “Kaliteli bir takım” sözü verildiğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıl için yabancılar;
1- Yvonne Anderson (Fazla macera aramaya gerek yok, bildiğimiz oyuncu) olmazsa Julie Allemand ile devam
2- Marine Johannes
3- Gabby Williams
4- Emma Meesseman
5- Dominique Malonga
6- Breanna Stewart veya Napheesa Collier (Unrivaled lig bitince lig ile Euro lig final foura yetişir ve bizim için yeterli olur)
7- Kayla Mc Bride (Unrivaled lige katılmama şartıyla)
8- Jonquel Jones (Bosna vatandaşı olduğu için, kıta dışı kontenjanına girmediği ve Briona Jones’un gelmeyeceği düşünülerek) (İliana Rupert hatta Temi Fagbenle bile olabilir.)
9- Alina Iagupova
(Euro ligde en fazla iki kıta dışı olmak üzere 10 yabancı kadroda olabiliyor bildiğim kadarıyla)
Emma Meessaman süper yıldız, Kayla Mc Bride süper şutör olabilir.Ancak, biz tecrübe ederek yaşadık ki, kadroda Breanna Stewart veya Napheesa Collier gibi winner süperstar oyuncu yoksa Euro ligi kazanamıyoruz.Veya USK Prag gibi mücadeleci bir takım kuracaksın.(Koç Natalia Hejkova’nın veda etmesi nedeniyle hakemlerin Onları kollamasının da etkisi ile şampiyon olduklarını da unutmayalım.)
Yerli rotasyonu ise;
1- Alperi ONAR
2- Sevgi UZUN
3- Olcay Çakır TURGUT
4- İdil SAÇALIR
5- Manolya KURTULMUŞ
6- Melis GÜLCAN
7- Elif BAYRAM
8- Tilbe ŞENYÜREK (Elif Bayram gelirse gidebilir.)
9- Feride Şevval AKALAN
10- Gizem BAŞARAN TURAN veya İlayda GÜNER veya Esra URAL TOPUZ (Sevmesem de)
olabilir.Erkek basketboldaki Gergin Ataman'ın kadın basketboldaki versiyonu Ekrem Memnun milli takım koçluğu makamını da kullanarak Elif Bayram ile eski oyuncumuz Zeynep Şevval Gül'e de teklifte bulunmuş.Piyasada yerli havuzu zaten dar. Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor.
Devşirme oyuncu işini de mutlaka çözmemiz gerekiyor.Yanlış duymadıysam, Natasha Howard bizdeyken devşirme durumu vardı.Öyle olabilirse çok iyi olur.Veya Beşiktaş’tan Dana Evans da olabilir.Teaira McCowan olacağına Onları tercih ederim.Ancak, kadroda mutlaka devşirme oyuncu olmalıdır.
Bu arada Kadınlar Basketbol Süper Liginde de Erkekler Basketbol Süper Liginde olduğu gibi yabancı kuralının uygulanması gerektiğine inanıyorum.Yani maç kadrosunda 7 yabancı, bir devşirme oyuncu, ilk beşte en az bir Türk oyuncu bulundurma zorunluluğu gibi.Kadınlar liginde 7 yabancı olmasa bile maç kadrosunda 5-6 veya 7 yabancı, bir devşirme oyuncu, ilk beşte en az bir (İki bile olsa olabilir) Türk oyuncu bulundurma zorunluluğu.Nedir öyle maç kadrosunda 4 yabancı, yok 3+1 yabancı sınırı vs. vs. Bunlar tamamen FENERBAHÇE’yi durdurmak üzerine yapılan düzenlemeler.Avrupa’da başarılı olmak istiyorsan bu kuralları esneteceksin.Hido FENER’Li ise (Ben inanmıyorum.) önümüze engel koymasın.Yöneticilerimiz de burada ağırlığını koysun, lobi çalışması yapsın artık.Ne de olsa uluslar arası kadın basketbolda en başarılı Türk takımıyız. Köstek değil, destek olsunlar, önümüzü açsınlar.
Ben 59 yaşındayım, kendimi bildim bileli fanatik, ancak bilinçli bir FENERBAHÇE taraftarıyım.Tüm spor branşlarında takımlarımızı takip ederim.Özellikle futbol, erkek, kadın, basketbol ve voleybolu çok iyi takip eder izlerim.O nedenle nasıl iyi kadro kurulabileceğini, başarılı olunabileceğini kendi görüşüme, bakış açıma göre az çok bilirim.Bu forumda kadın basketbolu benden çok daha iyi takip eden taraftarlarımız da var.Takip ediyorum ve bilgi sahibi oluyorum.İnşallah bu forumu başta Kemal DANABAŞ olmak üzere bazı yöneticilerimiz de takip ediyordur.Böylelikle öğrenebilecekleri, ders alabilecekleri bir şeyler olduğuna ve FENERBAHÇE’mizi kupalar kazanan bir takım haline getirebileceklerine inanıyorum.Başarılı olacak bir kadroyu oluşturacak sponsorlar bulunabileceğini düşünüyorum.(Örneğin Cengiz Ünder'e verilen para ile böyle bir kadro rahatlıkla kurulabilir. Bu görüşüme de, futbol ile basketbolun bütçesi farklı diyebilirler. Ancak, FENERBAHÇE gibi bir klüpte yönetici olan kişilerin de bunlara çözüm bulması gerekir düşüncesindeyim.)Hepimizin ortak paydası FENERBAHÇE’dir…(Biraz uzun yazmışım. Kusura bakmayın.)