Bu çocuk altyapıda genel olarak 3 numara oynuyordu. A takıma geçiş döneminde de 2-3 oynadı zaten. Fenerbahçe'ye gelene kadar 1 numarayla uzaktan yakından alakası yoktu. Oyunu 2'den ya da 3'ten yönlendirmek başka bir şey, doğrudan 1 numarada oyun kurucu olarak görev almak bambaşka bir şey.
Türkiye'de altyapılar felaket durumda, koçların yarısının umrunda değil bazı şeyler, maç kazanayım bana yeter kafasında. Oyuncu gelişimini umursayan koçlar bir elin parmaklarını geçmez. Keza seyirci bazında da durum değişmiyor. Şu an Şehmus'a her türlü lafı edenlere, gelin biraz altyapıları konuşalım dediğimizde oradan yavaş yavaş uzaklaşıyor, onlar da umursamıyor. Altyapı takip etmek, konuşmak zorunda mı insanlar, değil. Ancak her önümüze gelen genç oyuncuya sallarken, biraz da şöyle ülke basketboluna bakmak ve ona göre değerlendirmek lazım.
Bugün BGL'de bile boyu 1-2 cm uzun diye, normalde 2 numarada kullanıp, o yönde geliştirilmesi gereken kaç oyuncu 4 numarada kullanılıyor bilseniz ağzınız açık kalır. Çünkü yaşıtlarına göre 2 cm uzun kaldı diye, ileride bariz 2 numara olacak oyuncuyu ısrarla ve inatla sırf maç kazanmak uğruna 4'e çeken koçlar var. Ülkenin önümüzdeki 10 yılına damga vuracak bir çocuk geliyor. Çocuk safkan 3 numara ama 4'e, 5'e çekerek bütün özelliklerine kilit vuruluyor. Böyle çok örnek var, yaz yaz bitmez şimdi.
Burada Şehmus savunması yapmıyorum. Eksikleri var, bende farkındayım zaten. Ancak çocuğu yapamayacağı şeyler üzerinden eleştirmek bana hiç mantıklı gelmiyor. Bu çocuğun şutu hiçbir zaman üst seviye olmadı, olması da zor. Ki şut atsın diye almadık. Şut soktuğu zamanları ekstra olarak göreceğiz. Onun yapacağı ve üzerine işlenmesi gereken şeyler belli. Atletik özelliklerini, hızını ve enerjisini daha verimli hale getireceğiz. Hem savunmada baskısından hem hücumda hızıyla tempoyu yukarı çekmesinden faydalanacağız. Rakip savunmanın dengesini bozacak bir hızı var ve bu da alan boşaltma konusunda sana artı sağlar. Oyun kurucu gibi kullanma inadından vazgeçilmeli. Hem ona hem bize yazık.