Fenerbahçe tarihinde bu kadar para harcanıp da bu kadar felaket kadro mühendisliği yapılan bir yıl yoktur. O saha o kadar büyük ki içinde olduğunda, orda top oynayanlar çok iyi bilir ki çoğu şeyde olduğu gibi futbolda da en önemli şey pozisyon bilgisi ve zeka. Bizim kadromuz birkaç futbolcu dışında aptallar ordusundan kurulu, pozisyon almayı bilmeyen, sürekli yerleşim hatası yapan oyunculardan kurulu. Akıllı oyunculardan birisi yüzünden de gelcem ona kolay kolay büyük maç kazanma şansın yok Tr ve Avrupa'da eğer yanına 10 tane doğru oyuncu koymazsan ki nasıl koyacaksın o doğru oyuncuyu bu yönetim zihniyetiyle.
Takımda Amrabat dışında üst seviyeye uygun oyuncu yok, biraz da iyiyse Fred ama Fred'in de sorunları Avrupada fiziksel maçlarda ortaya çıkıyor. Oyun tarzı gereği fiziği Avrupa maçlarında sorun oluyor. Onun dışında her oyuncunun büyük defoları var.
Ben o sahada 2 yıl top oynadım, savunman ve 6 numaran iyi değilse, savunma ve hücum hattı arasındaki mesafe 85 metreyse başarılı olma şansın yok. Bizim savunma hattımız Fenerbahçe tarihinin en kötüsü mü bilmiyorum ama en aptal oyuncularından oluşan, her pozisyonda hata yapan oyunculardan oluşan savunma hattı o kesin.
Gelelim oyunculara
Osayi: Bu takımda ilk bek olur o kesin ama normal şartlarda ancak yedek bek olur. İyi atlet, vasat futbolcu. Ofsaytı çok bozar, konsantrasyon kaybı çok yaşar, acayip pozisyon hataları yapar savunmada. Hücumda da gereksiz dokunuşları yüzünden zaaf yaratır üst seviyede.
Djiku: Rakip Menemenspor'sa iyi futbolcu. Belli özellikleri var, ayağı takımdaki en iyi stoper mesela ki zaten Mourinho tamamen bu yüzden kullanıyordur yoksa hiç kullanacağı tarzda adam değil. Her maç 50 tane pozisyon hatası yapar, bakın abartmıyorum, ben böyle bir şey görmedim. Djiku en başta stoper değil, maalesef stoper değil oyun tarzı gereği. Geriye yaslanınca dünyanın en kötü stoperlerinden birisi dicem ama daha kötü 2 stoperimiz daha var ondan(Samet, Çağlar), inanılır gibi değil. Bir stoperde olmazsa olmaz 2 şey var, zeka ve pozisyon bilgisi. Bu 2'si olmazsa zaten teknik anlamdan dünyanın en iyi savunmacısı olsun olmaz ondan. Djiku hem bu konularda felaket, hem hiçbir forvetten kafa topu alamıyor, hem sanki 8 numaraymış kadar rahat alanını boşaltıyor, hem de ne zaman geriye yaslansak bir bomba bırakıp yediriyor golü. Futbolcu turnusolüdür Djiku.
Çağlar : Takımın bütün oyun düzenini bozar savunmadaki yerleşimiyle, rakibin her hücumunda geri geri kaçarak alanı büyütür, stopere göre kısa, hava toplarında kötü, saatli bomba. Şu adama 8 milyon verdiler, ne diyeyim ki.
Becao : Takımda belli seviyenin üstündeki tek stoper, onun da ayak felaket olunca oynatılmıyor. Ha ayağı daha iyi diye oynatılanları da görüyoruz. Ferdi olsa sol bekte Becao kullanılırdı büyük ihtimalle ama beklerin de ayakları olmadığı için kullanılmıyor ama zaten takım hiçbir türlü çıkamıyor hücuma. Bari en azından oynasa da biraz daha iyi savunma yapsak !!!
İsmail : Alt yapısını Almanya'da alsa ve birazcık da zeki bir adam olsa dünyanın her takımında oynayabilcekken şu an üst seviye maçlarda safi zarar yazan bir adam. Bir 6 numara bir maçta maç gereği çok fazla tackle yapabilir ama her maçta bu kadar oluyorsa orda büyük sorun vardır. 6 numara alanını bu kadar boşaltamaz çünkü, bu kadar aptalca pozisyon hataları yapmaz, bu kadar riskli oynamaz. Top bizdeyken de hep yanlış yerde sağolsun, korkuyor, pas istasyonu olmuyor, hücuma çıkamıyorsun. Amrabat'tan birazcık bir şeyler öğrense dicem de onda onu kapabilcek zeka yok.
Hücum tarafında da gelelim asıl soruna ve yarattığı defekte
Tadic : Yanına doğru isimler koymazsan eğer üst seviye maçların hepsini verir, zarar yazar ki Trabzon maçı dışında 1.5 senedir yazıyor zaten, Trabzon da ne kadar üst seviye bir takım o da tartışılır. Savunma ve statiklik defektlerini azaltmak için 10 numarada Syzmanski'yi kullanmak zorunda kalıyorsun. Syzmanski denen arkadaş da ilk 6 ay dışında hücumun anasını belliyor, ilk dokunuşları bu kadar felaket olan bir 10 numara olmaz ki 10 numara için en önemli şey ilk kontroldür, topu önüne nasıl aldığıdır, Syzmanski bu konuda felaket. Talisca ismi geçiyor şimdi de gülüyorum sadece. Takımın anasını tam belleyemedik, biraz daha fazla belleyelim istiyorlar heralde. Sağ kanatta Tadic varken 10 numarada oynat bakalım Talisca'yı ne oluyor. Zaten Gaziantep maçı bunu gösterdi, sağ kanatta İrfan ortada Tadic oynarken Gaziantep gibi bir takım bile ilk yarıda rahat rahat geçti orta sahayı, rus ruleti gibi bir ilk yarıydı. En azından şu an iyi kötü Anadolu takımlarını yeniyorsun, bu sefer onları da yenemezsin Syzmanski yerine Talisca koyduğun zaman. Ha Talisca'yı alıp kenarda Tadic yerine farklı bir oyuncu kullancaksan eyvallah ama kötü bir haberim daha var, o isim İrfan olmamalı.
Syzmanski : Geçen sene ilk 6 ay çok iyi oynadıysak en büyük sebebiydi. Sonrasında hücumda çok düştü, düştükçe daha da geriye gitti, geçen senenin 2. yarısından beri takım zaten iyi durumda değil. Bunun sebebi dolaylı yoldan Syzmanski'yla alakalı ama asıl sebebi sağ kanatta oynayan Sırp arkadaş. Tadic'i oynatınca Syzmanski'nin savunma yardımlarına ve attığı koşulara mecbur kalıyorsun, savunmadan ödün vermeyeyim diye bu sefer hücumdan veriyorsun, Syzmanski'yi oynatınca El Nesry'den katkı alamıyorsun. Paradoks gibi takım anasını satayım. Ama bu paradoskları başlatan ismi doğru tespit etmek lazım. Hücum tarafında her şeyin başlangıç noktası Tadic. Tadic yüzünden Syzmanski'ye, Syzmanski yüzünden El Nesry'e sövülüyor.
Maximen : Belli başlı zaafları var, zaten olmasa bambaşka takımlarda oynardı çünkü oyun zekası bildiğimiz atletik kanatlardan daha iyidir. Son paslarda ve özellikle bitiricilik konusunda ciddi sıkıntıları olan bir oyuncu, savunma yardımı yok denecek kadar az, çabuk yorulur, 60'tan sonra düşmeye başlar ama şu takımdan çıkar Maximen'i hiçbir üst seviye maçta orta sahayı geçemeyiz heralde.
Yönetimin en başta savunma hattını tamamen yenilemesi gerekiyorken, doğru sorunu tespit edip ona göre aksiyon alması gerekiyorken tam tersi daha da nasıl kötüleşiriz diye hamleler yapmaya çalışıyorlar. Nasıl da belli Acun'un halı sahada top oynayıp o büyük sahada hiç oynamadığı, halı saha mantığında transferler yaparsan olacağı bu. Allah'tan Amrabat alınmış, Ferdi de gitmişken bir de orda İsmail'le devam etsek neler olurdu hayal dahi edemiyorum.