gerek seyirci baskısı olsun, gerek atmosferden illa ki etkilenecek olan hakemlerden olsun zor geçeceğini düşünüyorum. sene başında şampiyon kadromuza, şampiyonluktan birkaç gün sonra yacoubou, quanitra ve tuğçe'yi monte edip transferi kapatmıştık. bu bir mesajdı aslında. galatasaray ise, uzun bir süre transfer yapamadı. forumlarda galatasaray taraftarının öfkesi vardı. oldu bittiye getirilerek tkbl sayı kralı zellous geldi, abdli çaylak kelsey bone geldi transferi kapattılar. galatasaray taraftarında bile umut yokken, ben galatasaray'ın karakterli bir kadro kurduğunu düşünüyordum. beklediğim de oldu. bugünkü maçı alırlarsa, 14 sene aradan sonra şampiyonlar.
bu sene galatasaray'ın bize, bizim de galatasaray'a karşı 5 galibiyetimiz var. onlar elimizden türkiye kupası ve euroleague şampiyonluklarını alırken; biz ise cumhurbaşkanlığı kupasıyla yanıt verebildik. neticelere bakınca hiç de iç açıcı değil. hatta bugun gelecek olası bir şampiyonluk bile tatmin edici değil bana göre.
galatasaray'ın kadrosuna bir göz atalım ve bir karşılaştırma yapalım;
pg: ışıl alben, ayşe cora, yasemen saylar
sg: shavonte zellous, esra şencebe
sf: alba torrens, şebnem kimyacıoğlu
pf: sancho lyttle
c: kelsey bone, nevriye yılmaz
fenerbahçe;
pg: birsel vardarlı, olcay çakır
sg: esmeral tunçluer, cappie pondexter, kübra siyahdemir
sf: angel mccoughtry, biba, özge
pf: anastasiya verameyenka, quanitra, tuğçe canıtez
c: ivana matovic, isabella yacoubou, nevin nevlin
galatasaray 10 kişilik bir rotasyonla oynarken, fenerbahçe ise 14 kişilik bir rotasyonla başlamasına rağmen olcay'ın sakatlığı, vera'nın hamileliği, biba'nın kontenjana takılması sebebiyle 11 kişilik bir rotasyonla mücadele ediyor. fenerbahçe'nin bu kontenjanda da bir play-off finalinde kübra, nevin, özge ve hatta tuğçe'nin yer almayacağını düşünürsek aslında fenerbahçe, 7 kişilik bir kadroyu dinlendire dinlendire oynatıyor.
galatasaray ise ışıl, zellous, alba, şebnem, sancho, bone, nevriye 7lisine yer veriyor maç genelinde. yani sezon başından beri süren "galatasaray'ın dar rotasyonu var" geyiği bence anlamını yitiriyor.
oyun kurucu mevkinde yıllardır birsel-ışıl karşılaşması var. ışıl'ın bu sezonda kendini inanılmaz geliştirdiğini ve bunun sonucunda ise dinamo kursk'un radarına girdiğini kabul etmemiz gerek. birsel'deki form düşüklüğü ise ayrıca kabul etmemiz gereken etmenlerden biri.
2 numarada ise oyun stili olarak benim birbirine oldukça benzettiğim zellous-cappie karşılaşması var. cappie'nin yolun sonuna geldiğini düşünüyorum ben. tecrübesiyle bu sezonu götürürken, her fenerbahçeli için eminim ki gelecek sezon için bir soru işaretidir cappie. zellous ise felaket bir skorer. rakibinizde olmasını istemeyeceğiniz bir atıcı. bilekleri çok düzgün ve ceza şutlarını çok iyi kesebilir boş bırakırsanız.
3 numarada ise farklı tip iki oyuncu karşılaşıyor. alba ve angel. alba genelde penetreli hücumu sevmezken(ki aslında bence içerden de iyi bitiricidir), angel ise delici ve hareketli bir tip forvet. alba daha iyi bir şutörken; angel'in dış şutları o kadar korkutucu değil.
4 numarada q ile sancho karşılaştırması var. q bilindiği gibi saf 4 değil. vera'nın gidişiyle mecburen monte edilmiş. q genelde pota altındaki ikili oyunları bitirmede iyiyken, sancho'nun orta mesafe şutları inanılmaz. bu seride de gördük. yüzde 10'luk bir kaçırma payı vardır. sancho, gerçekten önlem alınması gereken bir tehdit.
5 numarada ise kesinlikle oyun karakterleri farklı olan yakubu ve mato gibi 2 oyuncumuz var. gs'de ise gelecek vaad eden çaylak bone'yi görüyoruz. yakubu oyun zekası yerlerde bir center. inanılmaz yavaş bir oyuncu. fiziğiyle rakipleri korkuturken, mato ise şut tehditi de olan bir pivot ki bu bulunmaz bir nimet bir pivot için. kaldı ki mato, çok değil 1 ay önceki performansına göre çok iyi durumda şu an. bone ise yakubu'ya göre hızlı ayaklara sahip. pota altında etkili, post-uplarda ani dönüşle sayı bulabilen, iyi ribaund çekebilen bir oyuncu. galatasaray'ın sene başındaki bu kumarı tutmuşa benziyor.
bench: fenerbahçe'de benchten gelebilecek en büyük katkı, sezon sonu basketbolu bırakıp koçluğa yönelecek olan esmeral'den geliyor. bu seride de kritik üçlükleriyle çok can yaktı. galatasaray'da ise nevriye ve şebnem'i gösterebiliriz. eski oyuncumuz nevriye, sakatlığı atlatmışa benziyor. bu seride o da çok katkı verdi. galatasaray bu oyuncuyu 4-5 numaralarda kullanarak rotasyonunu rahatlatmış oldu. diğer katkı da şebnem'den. galatasaray taraftarının, el finaline kadar ismini bile bildiğinden şüphe duyduğum bu oyuncu, gördüğüm en ilginç oyuncu. enteresan üçlük atış stiliyle felaket bir 3 sayı yüzdesine sahip. ilginçliği de buradan geliyor. sanki kendini sadece basketbolun bu yanıyla parlatmış. mesela pota altından bomboş kaçırdığı sayıları son maçta gördük. serbest atış yüzdesi ona keza.
koçlar: ben iniguez'in hoca olarak skora katkısını sıfıra yakın buluyorum. ros casares ile elde ettiği başarının ekmeğini hala yiyor. ekrem memnun ise büyük iş başardı. set oyunlarını iyi çiziyor, iyi bir mentor, takımı ateşlemesini biliyor. tek eksiği olarak bolca aldığı teknik faulleri gösterebiliriz

fenerbahçe artılar
- ritmini bulduğunda durdurulamayan cappie, angel, birsel ve matovic
- birbirini tanıyan oyuncular
- kadın basketbolda final serilerindeki güven
- pota altı rotasyonunun genişliği
fenerbahçe eksiler
- maçın ilk bölümlerine berbat başlama geleneği
- cappie'nin istikrarsızlığı
- verameyenka'nın kaybı ile oyun zekası yüksek oyuncu eksikliği
galatasaray artılar
- seyirci baskısı, atmosfer
- maç başlarını iyi oynama geleneği
- kendi evindeki etkili oyunu
- alba, zellous, şebnem ve sancho gibi iyi atıcılara sahip olması
galatasaray eksiler
- öne geçtiğinde bile güven vermemesi, çabuk demoralize olması (izleyenler bilecektir, galip geldikleri final maçlarında dahi 15-16 sayı öndeyken çok seri yediler)
- 14 yıldır gelmeyen şampiyonluğun stresi
ben bu seriyi 2 sene önceki taurasili, fowleslı seriye benzetiyorum. kendi evlerinde seriyi 3-1'e getirerek şampiyon olduğumuz maçta da inanılmaz bir geri dönüş yapmıştık ve o maça kadar takımda işler iyi gitmiyordu. umarım bu maç da o maça benzer ve 9 sene üst üste şampiyon olup, gelecek sezon planlamasını yaparız bir an önce. çünkü ayıklanması gereken çok çürük var takımda.