Elit Guarddan maksat elit bir numara ise ondan bizde yok ve Sloukas'in da oralara cikip cikamayacagi biraz mechul. Fakat elit guardi -Itoudis'in bir röportajinda belirttigi gibi- yaratici ve bitirici maharetlere ayni anda sahip olan kisa oyuncu olarak anliyorsak bu takimda Bogdan var. Panathinaikos serisinde yaptigi sey bunu bence tüm tüm dünyaya gösterdi (Sacramento Kings sagolsun). Her takim ayri kisa formasyonlarina sahip. Kimisi hem yaratan hem bitiren kontenjanini bir numarada kullaniyor ve etrafina yan parcalari serpiyor(geleneksel kita avrupasi modeli); kimisi de bir numaradan bitiricilik ve patlayicilik bekleyip yaratimi diger oyuncular üzerinden yapiyor(Nba'den gelen kisalarin agirlikta oldugu model). Simdi benim soyleyecegim sey ise su: Biz tüm final fourda sadece 20 küsür saniyeligine skorda geri düserek sampiyon olduk. Bu su demek. Bizim modelimiz su anda piyasada olan modellerin hepsini alt etti. Ilk seneki final fourda bu modeli kullanmiyorduk o yuzden onu saymayalim ama gecen seneki final ve bu seneki sampiyonluk(esasen iki sampiyonluk da neyse) gosteriyor ki su anki formasyonumuzu devam ettirmemiz bizim icin en mantikli sey ve bunun da en kisa yolu major parcalari elde tutup minor parcalarda iyilestirmeye gitmek. Final fourun üc takimi geleneksel kita avrupasi modeli dedigim modeli ile oynuyor. Bu model stabil bir model. Nba esintili model ise bu modele karsi bozucu etki yapabiliyor ama uzun vadede sürdürülebilirligi yok cünkü stabil degil. Simdi asil soru su: Bizim modelimiz ne? Ben buna spacing&versatilite modeli derim. Kisa yaraticiligi ve uzunlar arasi paslasma(bizim x factorumuz) ile skor bulabilmek, savunmada ise kabus gibi cokmek. Hepsinin temeli spacing bence. Bu da muazzam bir takim uyumu ve yuksek oyun anlayisi gerektiriyor. Simdi basimizda Obra olmasaydi Brexitci kadar muhafazakar olabilirdim. Teo'yu bedava verseler yok lan bu takimin formasyonunu bozar diyip almazdim. Ama koc tanimlanayacak bir insan gercekten. O yüzden analizin bu kismini acik birakiyorum. Görelim Obram neyler, neylerse güzel eyler.
Sene icinde takim hastaneye dondugunde herkese karsi eldeki oyunculari savunmustum. Vasat sevicilik degildi sebebi. Sebebi bu yapiyi bilen oyuncular olmasiydi. Onlari ham iken alip kendi modelimize uygun hale getirdik.
Benim transfer perspektifimi bu anlattigim modeller hikayesi belirliyor. Bogdan giderse 1,2,3 olur farketmez ama kesinlikle bir hem yaratici hem bitirici oyuncunun olmasi sart. Bogdan gitmezse, yan parcalarda iyilestirme ve cok yonlulesme yeterli olacaktir. Elalemin pörsümüs modellerinden bize ne? Iki yildir o elit 1 numarasi olan takimlara kac kere mac kaybettik? Bence biz su anda olani pek iyi tahlil edemiyoruz. Standardi biz koyuyoruz artik. Trend biziz, hip biziz birakalim millet gitsin kendi forumlarinda bize Bogdan gibi elit iki numara lazim, udoh tipi uzun lazim diye konussun. Allah basimizdan eksik etmesin, Obra burada oldugu sürece biz hep buralarda olacagiz.
Bu arada yazimin amaci asla ve asla elit guard isteyen üyelerimizi incitmek degildir. Zaten fark edilecegi gibi benim derdim daha genis bir perspektiften bakip, Fenerbahce'nin oynadigi seyin geleneksel kita avrupasi modelinden cok daha yukarida oldugunu ve bizim modelimizin gerektirdigi elit guard taniminin illa ki bir numara olmak zorunda olmadigini gostermekti.
Ayrica üslup meselesi ile ilgili de bir ricam olacak. Benim de ettigim oluyor forum adminlerinin de... Ben kendi adima taraftar forumunda politik dogrucu soylemler aramiyorum. Samimiyet ile isleyen bir forum burasi o yüzden de severek takip ediyorum. Ne var ki "yerinde küfür belagattir" derler. Yerli yersiz sinkaflar okumak zorunda degilizdir diye ümit ediyorum.
Iyi geceler.