Lo Bianco şu ana dek bir çok oyuncunun yeteneklerini işleyip beceriye dönüştürmüştür. Bergamo sisteminin temel taşı olmuştur. Ama Naz için aynı şeyleri söyleyemem.
5 yıl önce yazdığım bir yorum. İçinde bolca Bergamo ve Bianco kelimeleri yer almakta. Belki ilgi çekici gelebilir. En azından Leo'nun arz ettiği önem açısından.
Amaç CL kupası , en büyük engel Bergamo.
Fenerbahçe Acıbadem’in önündeki ilk engel ev sahibi Cannes. Cannes ilginç bir takım. Bu sezon 5 maçını izleme imkanı buldum. Özellikle Brezilya’nın Rio takımıyla yaptıkları maçı çok dikkatli takip ettim. Rio önündeki Cannes vasat bir ekip görüntüsü verdi. (Brezilya ekibinin çok iyi bir TAKIM olduğunu belirtmek gerek) Şunu söylemeliyim ki FBA çapında bir takım asla değiller. Fakat küçümsenmeye gelmeyecek bir takım. Kilit nokta seyircisi önünde Cannes’e hava yakalama imkanı tanımamak olacaktır. Cannes’te gördüğüm en önemli artı , güçlü veya güçsüz bir takım olsun , hava yakaladıklarında yani seri yakaladıklarında rakibi mahvedebiliyorlar. Eğer FBA iyi servis atamazsa Cannes karşısında işi çok zorlaşır. Psikolojik olarak Gamova ve Nati haricindeki oyuncular biranda ne oluyoruz diyebilirler.
FBA şu ana kadar 32 maç oynadı ve tümünü kazandı. Aynı ekiplerle bir 32 maç oynasın yine firesiz bir seri yakalayabilirler. Çünkü şu ana kadar yenmiş olduğu tüm rakiplerin kadro yapısı ve ana eksikleri (kalitesi demiyorum) birbirine çok yakın. Nedir bunlar ? - ELLERİN TİTREDİĞİ anlarda ve tansiyonu yüksek maçlarda bile minimum manşet hatası yapan 2 smaçör - Kötü gelen bir manşeti olumlu pasa çevirebilecek mental seviyesi yüksek soğukkanlı bir pasör.
İşte bu 2 unsuru kadro yapısında barındırmayan ekipler FBA karşısında mağlubiyete her zaman mahkumdurlar. Cannes’te bu tip bir ekip. Fenerbahçe en iyi yaptığı işi (rakibin oyununu bozan servis) Fransızlara karşıda sergilerse finale çıkmaya çok yakın olacaktır. Ama yok , biz Türklerin klasiği haline gelen baskı altında hata yapma hastalığı nüksederse (ki bu durum servislerin etkisizleşmesine de neden olur) , başta Nihan olmak üzere Türk oyuncularımız oyundan kopacaktır ki bu bir süre sonra takımın tümüne yansıyacaktır. Fenerbahçe rakip seyircinin ve maçın öneminin baskısı altında kalmayıp iyi servis atarsa maçı RAHAT kazanacaktır. Burada önemli nokta Cannes’e hava yakalattırmamak. Tekrar söylemeliyim ki Cannes gaz voleybolu oynuyor. Biraz gazı verdiğinde adeta coşuyorlar (kapasitelerinin üzerine çıkıyorlar) ki bir bakmışsınız maç elden gitmiş. Cannes hakkında son bir anekdot ; çaprazları Centoni çok hırslı bir oyuncudur , sayı sonrası sevinç eylemleri muhtemelen birçok FBA sempatizanını sinirlendirecektir.
Diğer eşleşmeye geleecek olursam , Bergamo’nun Novara’yı geçeceğini düşünüyorum. Bu yüzden Bergamo’nun finalde olacağını düşünerekten (sporda kesin diye bir şey yoktur ama ben yinede finalde Bergamo’nun olacağı fikrindeyim) yorumlama yapacağım.
Bergamo’nun bu sezon 12 (8 tanesi İtalya ligi) maçını izledim. Şu ana kadar aldığı mağlubiyetler bizlere pek sağlıklı sonuç vermeyecektir. Çünkü bu takımın en büyük özelliği KAZANMASI gereken maçları kayıpsız atlatıyor olmasıdır. Onun için Bergamo hakkındaki istatistiki bilgilere çok bağlanmamak gerekir. Tansiyonu yüksek olan maçlarda hata oranlarını minimum düzeye çekebilen ve mental olarak oldukça üst seviye olan bir takım.
CL ve İtalya Liginde , pasörleri Lo bianco sakatlandıktan sonra bir duraklama dönemine girdiler. Zincirleme mağlubiyetler aldılar. Lo Bianco’nun olmadığı dönem Bergamo için sadece parçaların yerinden çıktığı dönemdi , dolayısıyla aldıkları mağlubiyetler çokta önemli değildi zira önemli olan nokta, parçaların yerinin belli olmasıydı. Lo Bianco’nun dönüşüyle yerleri belli olan dişliler tekrar harekete geçti ve bugüne gelindi.
Bir oyuncunun mental nitelikleri hakkında kanı sahibi olmak istersem mümkün olduğunca çok maçını izlerim (özellikle başa baş giden tansiyonu yüksek maçların 20 li sayıları ve tie break setlerini daha dikkatli izlerim)
Nihan’ı , Seda’yı , Eda’yı , Naz’ı yıllardır takip ediyorum. Keza Merlo,Picci, Leo ve Core gibi oyuncuları da. Şunu söyleyebilirim ki Foppa ve Feneri kıyasladığımda “baskı altında duygularını yönetemeyen oyuncu sayısı bizde çok daha fazla. Osmokroviç ve Gamova (katya’nında sinirlendiği anlarda oyundan çok çabuk düştüğünü belirtmek gerek-ama her şeye rağmen 2CL ve 2Olimpiyat finali oynamış bir oyuncu) dışındaki oyuncularımızın mental olarak iyi seviyelerde olmadığını düşünüyorum. Bu durum Bergamo için avantaj olacaktır.
Bir başka hususa gelecek olursak , Bergamo , FBA’nın şu ana kadar oynadığı tüm ekiplerden çok daha farklı bir takım. Neden mi ?
Şöyle bir soru sorsak ,
“Tansiyonu yüksek karşılaşmalarda iki smaçörü de minimum derecede hata yapan , pasörü oldukça soğukkanlı ve yetenekli olan” bir takım ismi ? Acaba cevap ne olurdu. Sanırım büyük çoğunluk Bergamo derdi.
Piccinini , Core ve Leo üçlüsü 2009 da,
İtalya milli takımıyla Avrupa Şampiyonluğu , Bergamo takımı ile Champions League şampiyonluğu kazanmış bir şeytan üçgeni.
FBA rakiplerini ana olarak iyi servisleriyle pasifize eden bir takım. Rakibin bazen libero bazen de smaçör zaaflarından faydalanıyor. Oysa Bergamo iyi servisler ile oyunu bozulabilecek en zor takım. Picci veya Core’den biri sağlıksız manşet bile getirse öyle yetenekli bir pasöre sahipler ki o kötü manşeti bile gayet güzel bir pasa çevirebiliyor. Geçen yıl FBA’nın şimdiki haline çok benzeyen (özellikle iyi servise dayanan oyun anlayışı ile) Pesaro’yu Core,Piici, Bacchi ve Merlo’nun getirdiği direncin yanında Bianco ‘nun soğukkanlı yönetiniyle yıkmışlardı.
Açıkcası ifade etmeliyim ki , şahsi kanımca FBA , geçen yılki Scavoloni ile birlikte son yılların en iyi servis atan takımı. Bu özellikleri Bergamo dışındaki her takımı “KOLAYCA” alt etmelerini sağlıyor.(artı olarak Seda , Nati ve Katya gibi hücumcular) Voleybolun NBA’si kabul edilen İtalyan ligindeki bütün takımları (Lider Scavolini’den sonuncu Zoppas takımına kadar) seyrettim. Şunu söyleyebilirim ki Fenerbahçe Acıbadem’in mağlup edemeyeceği TEK takım Volley Bergamo’dur. (biliyorum sporda kesin yargılara yer yoktur ama kadro yapıları bize oldukça ters) Bu görüşe Bergamo’nun art arda mağlubiyet aldığı dönemlerde de sahiptim. Fenerbasket forumunda yazdığım CL değerlendirmesinin Bergamo kısmında şu ifadeyi kullanmıştım. Birebir kopyalıyorum,
“Bergamo , son dönemlerde oynadığı kötü oyun ve aldığı mağlubiyetlere rağmen Champions League ve İtalya Ligi için en büyük favorim. Leo Bianco’nun dönüşü ve formsuz oyuncuların da düzelmesiyle ki Bergamo bunu CL F6 den itibaren çok iyi uyguluyor , yenilmesi zor olan bir takım olacaklardır. Bergamo ile CL F4 üne kadar karşılaşmamamızı umuyorum. Aksi durum büyük bir şanssızlık olur. “